Sammanfattning

Efter vad som känts som en oändlighet står vi nu äntligen här med en helt ny grafikarkitektur, och förväntningarna från världens entusiastkår är minst sagt skyhöga. Med Turing tar Nvidia ett rejält sidokliv från tidigare generationer och använder en betydande del av kislet för både strålspårning och maskininlärning – två koncept som företaget lägger stor vikt vid för framtidens spel.

DSC08600.jpg

Det är mycket möjligt att vi står inför ett paradigmskifte gällandes spelgrafik, där strålspårning kan bli tekniken som tar framtidens titlar till helt nya höjder i realism. Medan redaktionen har imponerats av de demonstrationer som visats hittills kan vi dock inte bedöma hur pass bra hårdvaruimplementationen i Turing faktiskt fungerar av den enkla anledningen att det inte finns några spel att testa med.

Prestandapåverkan med strålspårning aktiverat är något som kan bli ett hett ämne under höstens spellanseringar, och något vi utan tvekan kommer att återvända till när Microsoft lanserar höstuppdateringen av Windows 10 samt grafikgränssnittet DirectX Raytracing (DXR).

Likaså är möjligheten till att använda modeller från maskininlärning via Turing-kretsarnas Tensor-kärnor ett ytterst intressant koncept. Den starkast lysande stjärnan är den AI-baserade uppskalningstekniken DLSS, som potentiellt ska möjliggöra kvalitetsmässigt transparenta scener i jämförelse med samma scen i full upplösning – fast vid en betydligt högre bildfrekvens.

Likt strålspårning är det dock för tidigt att uttala sig alltför brett om DLSS, då vår erfarenhet av tekniken är ihop med skriptade speldemos. Det är först när riktiga speltitlar får implementerat stöd som vi kan se vad DLSS verkligen går för, och fram tills dess är vi försiktiga med att dra alltför stora slutsatser.

Om vi tar ett rejält kliv tillbaka från framtidens tekniker och istället fokuserar på hur korten faktiskt presterar i dagens spel, vilket troligtvis de flesta är mest intresserade av, står det klart att Turing och Geforce RTX 2000-serien tar ett kliv upp prestandamässigt från föregångarna i Geforce GTX 1000-serien.

Geforce_RTX_2000-5.jpg

Flaggskeppet Geforce RTX 2080 Ti kan med grafikkretsen TU102 och det ackompanjerande höghastighetsminnet GDDR6 krönas till världens snabbaste grafikkort för spel med god marginal. Vid spelande i 4K UHD tar Nvidias Founders Edition-kort ett kliv upp med 34 procent ställt mot föregångaren Geforce GTX 1080 Ti och erbjuder ett snitt på en bit över 60 bilder per sekund i merparten av spelen.

Vid samma upplösning presterar lillebror Geforce RTX 2080 Founders Edition i runda slängar 40 procent bättre än Geforce GTX 1080 samtidigt som det kliver förbi Geforce GTX 1080 Ti med närmare 7 procent högre prestanda. I vanlig ordning sjunker prestandavinsterna för båda korten vid lägre upplösningar, vilket kan vara värt att ta i beaktning för den som inte är intresserad av spelande med pixelmängd i den övre skalan.

När det kommer till energieffektivitet är denna fortsatt bra för generation Turing men verkligen inget att skriva hem om. Geforce RTX 2080 Ti må toppa energieffektivtetstabellen, men det rör sig dock om ytterst små förbättringar ställt mot Geforce GTX 1000-serien och Pascal. Det återstår att se om detta ändras när de mindre kretsarna lanseras i Turing-familjen.

Geforce_RTX_2000-8.jpg

Gällandes Nvidias Founders Edition-kort tar dessa ett beskedligt steg upp från företagets tidigare varianter, med både förhöjda klockfrekvenser ur kartong samt en helt ny kyllösning. De nya kylarna presterar bättre än föregående generation både när det kommer till temperatur och ljudnivå, men samtidigt saknas basala funktioner som semi-passiv drift, vilket ger partnertillverkarnas kommande kort ett rejält ess i ärmen.

Sist men inte minst är det dags att avhandla elefanten i rummet – prissättningen. Båda modellerna ligger onekligen i den saftigare delen av prisskalan, och vi i Sverige får punga ut smärtsamma 14 000 kronor för flaggskeppet Geforce RTX 2080 Ti Founders Edition samt drygt 9 000 kronor för Geforce RTX 2080 i samma utförande.

Det går inte att säga något annat än att det är snuskigt mycket pengar för ett grafikkort, och vi hade givetvis hellre sett prisnivåer i paritet med föregående generation i Geforce GTX 1000-serien. För Geforce GTX 2080 går det definitivt att göra ett fall för huruvida ett prispressat Geforce GTX 1080 Ti är det bättre valet men gällandes Geforce RTX 2080 Ti finns det helt enkelt inget som konkurrerar i närheten rent prestandamässigt.

Inget av korten kan påstås vara prisvärda, men med fri prissättning och obefintlig konkurrens i segmentet är det dessvärre här vi har hamnat. Den som vill ha det allra snabbaste som marknaden har att erbjuda får helt enkelt bita i det sura äpplet och betala.

Nvidia Geforce RTX 2080 Ti Founders Edition

Geforce_RTX_2000-12.jpg

Nvidias nya flaggskepp Geforce RTX 2080 Ti är ett ruskigt snabbt grafikkort för spel – snabbast i världen med god marginal faktiskt. Modellen är som klippt och skuren för spelande i riktigt höga upplösningar med allt ögongodis aktiverat, och är i dagsläget den ultimata partnern för den som är intresserad av en bildskärm med 4K UHD och 144 Hz.

Modellen har stöd i hårdvaran för det som kan komma att bli framtidens grafiktekniker, och det återstår att se hur dessa implementeras i spel under hösten. Men även utan dessa på plats rör det sig fortfarande om ett imponerande grafikkort för nutidens speltitlar med över 30 procent högre prestanda än föregångaren Geforce GTX 1080 Ti.

På den negativa sidan ser vi en snuskigt hög prislapp som ackompanjeras av knappt förbättrad energieffektivitet från föregående generation. Nvidias Founders Edition-kort som vi testar här idag har förbättrats från föregående generationer, men har fortfarande en bit kvar för att slå partnertillverkarna på fingrarna när det kommer till kyllösningen.

Sammanfattningsvis är Geforce RTX 2080 Ti Founders Edition ett utmärkt grafikkort för den som vill spela i höga upplösningar och samtidigt är beredd att öppna plånboken rejält. Spekulanter bör dock snegla på partnertillverkarnas kort innan köp, då dessa vid samma prisnivå kan erbjuda en potentiellt bättre kylare.

Nvidia Geforce RTX 2080 Ti Founders Edition är ett utmärkt grafikkort med världsledande spelprestanda

Fördelar

  • Världens snabbaste grafikkort för spel

  • Bra effektivitet

  • Kompetent referenskylare

  • Fabriksöverklockad

  • Intressanta tekniker för framtiden

Nackdelar

  • Snuskigt dyrt

  • Oklar prestanda med strålspårning

  • Referenskylaren kan fortfarande inte mäta sig mot eftermarknadskorten

Pris vid publicering: 14 000 kronor

Nvidia Geforce RTX 2080 Ti blir butikstillgänglig från den 27 september. Det gäller både Founders Edition och modeller från partnertillverkare.

Nvidia Geforce RTX 2080 Founders Edition

Geforce_RTX_2000-11.jpg

Lillebror Geforce RTX 2080 Founders Edition är ett svårare kort att bedöma än flaggskeppet med Ti-suffixet. Modellen kan vid höga upplösningar prestera runt 40 procent bättre än föregångaren Geforce GTX 1080 men samtidigt lägger sig modellen i en betydligt högre prisklass än det sistnämnda.

Istället får nykomlingen tävla mot Geforce GTX 1080 Ti – en modell som presterar marginellt långsammare och i många fall går att hitta för en något mindre peng. I slutändan blir det därför en avvägning kring hur mycket användaren bryr sig om nya tekniker som strålspårning och DLSS kontra ett lägre pris, där speciellt den sistnämnda faktorn kan komma att sjunka för Pascal-korten under hösten.

Nvidias Founders Edition-kort bjuder på samma välbyggda konstruktion som hos Geforce RTX 2080 Ti, med tillhörande fabriksöverklockning och uppgraderad kyllösning. Återigen vill vi dock trycka på att partnervarianternas kyllösningar generellt sett är tystare, högre presterande och bjuder på semi-passiv drift.

För att knyta ihop säcken är Geforce RTX 2080 Founders Edition ett bra val för den som är intresserad av hög spelprestanda och nya grafiktekniker som strålspårning. Är det sistnämnda helt ointressant skulle vi dock rekommendera att övervaka priserna på Geforce GTX 1080 Ti den närmaste tiden.

Nvidia Geforce RTX 2080 Founders Edition är ett väldigt snabbt grafikkort med intressant teknik för framtiden

Fördelar

  • Imponerande spelprestanda

  • Bra effektivitet

  • Kompetent referenskylare

  • Fabriksöverklockad

  • Intressanta tekniker för framtiden

Nackdelar

  • Väldigt dyrt

  • Inte ett självklart val över Geforce GTX 1080 Ti

  • Oklar prestanda med strålspårning

  • Referenskylaren kan fortfarande inte mäta sig mot eftermarknadskorten

Pris vid publicering: 9 200 kronor

Nvidia Geforce RTX 2080 blir butikstillgänglig från den 20 september. Det gäller både Founders Edition och modeller från partnertillverkare.