Att köpa en skärm för 3 000 kronor plus minus några hundralappar är den i särklass vanligaste köprådsfrågan kring skärmar i forumet. Den budgeten räcker till många olika alternativ men är fortfarande för lite pengar för att rymma alla tänkbara funktioner. Därför går det heller inte att tala om den ”bästa” skärmen, utan det handlar om det rätta skärmen. Den rätta skärmen som matchar dina behov. Med 3 000 kronor måste du också göra ett distinkt val och det är detta val vi går igenom här.

acer_xb271hubmiprz_rosa_ljus.jpg

Vi har förstås den stora volymen av budgetskärmar med 1 920 × 1 080-paneler och 60 Hz-kapacitet där det är så enorm variation mellan produkterna att köparen aldrig riktigt vet vad denne får. Här finns det både bättre och sämre produkter av alla sorter.

En budget på 3 000 kronor räcker dock i många fall långt och vi kan i grunden säkra två nivåer av kvalitet. Men det är antingen eller, det går inte att få båda. Köparen måste därför göra ett val mellan två olika typer av skärmar.

Basgamingskärmen ger 144 Hz men inte mycket mer

Det ena alternativet är den renodlade basgamingskärmen med TN-panel (samt även VA) och 1 920 × 1 080 pixlar med 144 Hz som typisk frekvens. Den är specialiserad på spel med just höga frekvenser, låg latens och minimala eftersläp. Ifall vi talar om spel som kräver koordinations- och reaktionsförmåga, likt förstapersonsskjutare och rappa onlinespel är detta den optimala skärmen för priset.

Aoc_G2460PF_extra_1.jpg

Men basgamingskärmen är också en skärm som i stort sett inte är lämplig för något annat än just spel. Alla andra aspekter av skärmen kan rentav vara direkt undermåliga, särskilt för dig som ställer krav på färgåtergivning.

Foto och grafik är problematiskt då det är svårt att avgöra ifall det som ser fel ut på skärmen beror på panelen eller på innehållet i ditt foto eller din grafik. Betraktningsvinklarna är lidande liksom förmågan att sätta färger med precision.

Allroundskärmen ger allt men endast 60 Hz

Det andra alternativet är allroundskärmen med paneler baserade på IPS-teknik samt 2 560 × 1 440 pixlar. Det som saknas här är mer än 60 Hz och vi tappar spelegenskaperna jämfört med basgamingskärmen. Samtidigt nås en högre nivå av färgpålitlighet med denna typ av skärm. För foto, grafik och allmänt bruk är allroundskärmen det lämpliga alternativet.

asus_mg279q_reflex_1.jpg

Allroundskärmen är heller inte värdelös på spel. Tvärtom kan den bättre färgkvaliteten och även lugnare karaktären på bilden resultera i att skärmen fungerar för spel där prioriteten ligger på upplevelse och grafikkvalitet. Det kan till exempel handla om strategispel, äventyrsspel och grafiktunga AAA-titlar där det i vilket fall är svårt att nå särskilt mycket högre än 60 FPS.

Det går självklart fortfarande att spela onlineshooters med en allroundskärm. Ska vi peka med hela handen mot någon form av samlad visdom från forumet är det dock svårt att gå tillbaka till 60 Hz för den typen av spel, när användaren väl vant sig vid 144 Hz eller annan högre frekvens.

Handlar om att säkra kvaliteten

Denna kategori av allroundskärmar rymmer många produkter och budgeten om 3 000 kronor täcker endast in de enklare modellerna i denna kategori. Men tekniken som sådan med de 2 560 × 1 440-paneler som används innebär att dessa säkrar en hög lägstanivå. Detta då till skillnad från de paneler med IPS-teknik med 1 920 × 1 080 pixlar där det kan variera enormt från produkt till produkt.

acer_xb271hubmiprz_acer_produkt_2.png

Vill du hade både bildkvalitet och spelförmåga med höga frekvenser och minskade eftersläp? Då finns det premiumskärmar som är just både och. Kraven på budgeten sträcker sig dock långt över 3 000 kronor med flera tusenlappar till.

Den nivån av budget vi då kommer upp i räcker även till spelskärmar där det går att kliva upp i kvalitet jämfört med basgamingskärmen. Vi går igenom alla dessa kategorier av skärmar i Guiden till bildskärmssköpet.

Mer läsning i ämnet kring att köpa bildskärm:
SweClockers guide till bildskärmar – tekniken i skärmar
Guiden till bildskärmsköpet – de olika produkterna
Guiden till premiumskärmen – skärmarna som är bra på ”allt”
SweClockers forum för bildskärmar – diskutera!