Sedan lanseringen av sitt mobila operativsystem Android har Google varje år släppt en större uppdatering av det, vilket brukar innebära nya funktioner och ändringar i gränssnittet. Sedan starten har varje uppdatering fått ett namn baserat på en ny bokstav enligt alfabetisk ordning, där den senaste hette Oreo.

Nu presenterar Google den senaste versionen av operativsystemet, vilken får namnet Android 9 "Pie". Den nya versionen lägger stor vikt vid artificiell intelligens (eng. AI), och att enheten ska kunna anpassa sig efter användarens beteenden.

Enligt Google handlar det om att underlätta det vardagliga användandet av telefonen. Bland annat handlar det om att enheten automatiskt prioriterar batterikraft för de applikationer som används mest och att ljusstyrkan på skärmen anpassas efter kringliggande miljö.

Android 9 "Pie" introducerar även ett nytt navigationssystem för operativsystemet. Detta fungerar likt Apples Iphone X, där användaren kan svepa uppåt på skärmen för att få en överblick och växla mellan applikationer. I övrigt nämns även en ny design för den snabbmeny som visas när användaren sveper nedåt på skärmen, med tydligare ikoner och mer anpassningsmöjligheter.

Google introducerar även vad de kallar för Digital Wellbeing, där användaren kan se vilka applikationer som tar upp mest tid och hur många timmar per dag de tittar på telefonen. Det är även möjligt att sätta tidsbegränsningar på enskilda applikationer för de som vill minska sitt användande.

Android 9 "Pie" börjar rullas ut till Googles egna Pixel-enheter nu och väntas bli tillgänglig för andra tillverkare senare under hösten. De som nämns är bland annat Sony, HMD Global (Nokia) och Oneplus.