Resultat och sammanfattning

Med ingreppet avklarat, kylpastan utbytt och värmespridaren påklämd igen är det dags att se vilka vinster vårt "delid"-äventyr uppvisar i ren temperaturminskning under belastning. För att demonstrera detta har jag på förhand mätt upp temperaturerna vid tre olika klockfrekvensnivåer och spänningar innan värmespridaren plockades bort att använda som referenspunkter.

Kylanordningen som används är Corsairs slutna vattenkylare Hydro H115i Pro med båda fläktarna snurrandes i 1 200 RPM. Kylpastan mellan processorns värmespridare och vattenblocket utgörs av Noctuas NT-H1.

Första mätnivån är vid 4,7 GHz över samtliga kärnor, vilket troligtvis är det jag kommer köra på hemma i slutändan – detta då det endast kräver en spänning på 1,25 V och därmed inget onödigt högt effektpåslag. Som synes i diagrammet ovan ligger temperaturen på 77 °C ur kartong, vilket är gångbart men inte särskilt imponerande ihop med en sluten vattenkylningslösning vid denna nivå.

Efter bytet av kylpasta till flytande metall och värmespridaren vilandes direkt på kärnan utan lim ser vi redan vid denna nivå en markant temperaturskillnad. Vi går här från 77 °C till 61 °C under belastning, en minskning med 16 °C.

För att hålla sig stabil på 4,8 GHz ville mitt exemplar av Core i7-8700K matas med 1,3 V, vilket byggde på värmeutvecklingen ytterligare. Ur kartong uppmättes 84 °C vid belastning, en ökning med 7 °C från föregående klockfrekvensnivå. Ett "delid"-ingrepp senare ligger vi istället på 65 °C under belastning – en trevlig minskning med 19 °C.

Vägen till 4,9 GHz var en rejäl uppförsbacke som krävde ännu mer spänningspåslag. Stabilitet uppnåddes vid 1,38 V, vilket verkligen inte gjorde mirakel för temperaturerna. Ur kartong låg vi på stekheta 94 °C under belastning, och då gjorde dessutom vissa kärnor spontana avstickare upp mot brytpunkten 100 °C där dessa klockar ner sig.

Detta är ett typiskt scenario där vi faktiskt hålls tillbaka av temperaturerna, och då är det ju särskilt trevligt att "delid"-processen gör mest nytta här. Som synes kliver vi ner från 94 °C till betydligt mer hanterbara 72 °C – en minskning med imponerande 22 °C.

Sammanfattning och lärdomar från en första "delid"

Även om jag redan hade sett andras resultat efter ett "delid"-ingrepp är det alltid en annan sak att göra det själv och se temperaturvinsterna med egna ögon. Med facit i hand är det verkligen fantastiska resultat som uppvisas, och då speciellt när man börjar komma upp i klock- och spänningsnivåer som annars inte hade varit möjliga på grund av värmenedklockning.

För egen del kommer jag troligtvis att lägga mig på en lägre nivå klockfrekvensmässigt när processorn väl tar plats i datorn där hemma – en nivå där utbytet av kylpasta egentligen inte har någon praktisk fördel. Samtidigt är det ändå lite rogivande att temperaturerna ligger och svävar strax över 60 °C-strecket snarare än att de är på väg upp mot 80 °C under belastning.

När det kommer till lärdomar från själva ingreppet kan jag snabbt konstatera att processen att plocka bort värmespridaren var det absolut enklaste delmomentet, vilket till största delen kan tillskrivas det "idiotsäkra" verktyget som användes. Det mest tidskrävande var utan tvekan att skrapa bort det överblivna limmet, och här finns det säkerligen mer effektiva metoder som är både enklare och snabbare.

Mitt största orosmoln inför detta projekt var dock den flytande metallen, och så här i efterhand hade det nog varit bättre om jag testat att applicera denna på någon annan yta för att få en känsla för konsistensen. Därtill hade det troligtvis varit vettigt att isolera kontaktpunkterna närmast kärnan med tejp eller nagellack för att säkra upp mot min klumpiga hantering av metallösningen.

Sammanfattningsvis kan en "delid" ge en rejäl temperaturminskning vid överklockning, vilket i många fall kan hjälpa till att nå ytterligare ett steg upp klockfrekvensmässigt.

Man ska dock vara medveten om riskerna och faktumet att garantin ryker direkt, och därför är det viktigt att utföra ordentliga överklockningstester på förhand för att avgöra om man verkligen är i behov av de lägre temperaturerna med det specifika processorexemplaret.

Relevanta trådar från SweClockers forum

Har du utfört en "delid"? Dela gärna med dig av dina resultat och tips i kommentarerna!