Test: Lagringshastigheter internt/externt samt kryptering

Qnap har ett inbyggt system i NAS-enheten som testar både hastighet men även operationer per sekund på diskarna individuellt. Jag börjar med att köra det sistnämnda.

TS-328_Screenshot_21.png
TS-328_Screenshot_22.png

Resultatet på närmare 140-160 MB/s räcker gott och väl för enheten. Om NAS-enheten utför någon form av operation på volymen eller diskkonfigurationen blir resultatet högst opålitligt även om det inte upplevs så katastrofalt som siffrorna antyder vid användning.

Om endast en nätverksanslutning används kommer diskarna klara av att mäta gränssnittet och hastigheten i ett en Gigabit-nätverk. Om användaren väljer att köra diskarna i någon form av RAID eller med cache så bör diskkonfigurationen även kunna nyttja två kombinerade nätverksanslutningar (eng. link aggregation) via de två nätverksanslutningarna (och en nätverkshastighet på 2 Gb/s).

När det kommer till test över nätverket sitter jag i ett Gigabit-nätverk och kör testerna ansluten via nätverkskabel. Jag testar direkt mot en krypterad volym i NAS-enheten men utan SAMBA-kryptering över nätverket.

Jag börjar med ett enkelt repeterbart test i form av Crystaldiskmark. Programmet skriver data till lagringsenheten på flera olika sätt från en RAM-disk.

TS-328_Bench_02.PNG

Syntetiskt test mot NAS-enheten med diskkryptering aktiverad.

TS-328_Bench_01.PNG

Samma test med SAMBA-kryptering aktiverad vid överföring.

Till synes är prestandan begränsad och NAS-enheten klarar inte av kryptering över SAMBA.

Vid filöverföring plockar jag filen från två SSD-enheter som är konfigurerade i RAID 0 med en läshastighet som långt överskrider vad mitt nätverk klarar av. Den andra bilden visar motsvarande överföring till min egenbyggda FreeNAS-låda bestående av en Core i3-2100 och tre Seagate Ironwolf-diskar i RAID Z (snarlikt RAID 5 med en paritetsdisk).

TS-328_Bench_04-TS328.PNG

Överföring mot TS-328.

TS-328_Bench_05-FreeNAS.PNG

Överföring mot FreeNAS-server på samma nätverk.

Jag testar en stor överföring av en mapp, i detta fallet väljer jag hela mappen för spelet Warthunder. Hastigheten är mer eller mindre identisk mellan de två maskinerna jag testar. Mappen är 21,6 GB stor och är en samling stora och små filer. Tiden för överföringen är ungefär 7 minuter för båda maskinerna. Här är det nätverkshastigheten som är begränsningen tillsammans med hur små filer hanteras vid överföringen.

TS-328_Bench_03.png

Överföring av en stor mediafil.

Om användaren väljer att köra med kryptering på filöverföringen i nätverket så faller prestandan markant. Det finns ingen hårdvaruaccelerering för SAMBA-krypteringen och resultatet landar på drygt 21 MB/s.