Mjukvara för vidare funktioner

Intryck av gränssnittet

Jag har alltså startat maskinen och satt igång den från start. Mitt intryck är att själva gränssnittet är extremt rörigt och icke-intuitivt. Till exempel ligger "Audio Alert" under fliken för "hårdvara" och inte under notifikationer.

Att ta bort en skapad volym tog mig närmre en timme, bland annat då borttagningsprocessen tar en massa tid att genomföras när den är påbörjad. Den största boven var dock att det var väldigt svårt att hitta alternativet för att ta bort volymen i gränssnittet.

Knapparna hoppar runt en massa och är rentav förvirrande. Några gånger hamnar jag i oändliga cirklar där jag ständigt leds tillbaka till föregående sidor/skärmar i gränssnittet. Gränssnittet är utan tvekan värt årets kalkonpris för att vara så pass rörigt och icke-intuitivt.

Jag förstår vad Qnap har försökt åstadkomma men för mig som jobbat med alla tre större egeninstallerade NAS-operativsystem, FreeNAS, Nas4Free samt Openmediavault, är QNAPs tappning inte i samma liga utan slåss i motsvarande knatteligan.

Vidare ska användaren installera applikationer eller bibliotek (eng. codex). För att möjliggöra hårdvaruaccelererad omkodning av multimedia så ska dessa installationsfiler läggas på en av användarens volymer på diskarna och inte på den inbyggda eMMC-lagringen. Extremt förvirrande och dessutom svårhanterligt.

Systemdisk.png

Om den första volymen som skapat kanske bara var en experimentell volym så försvinner all konfiguration om denna tas bort. Qnap bör förallokera detta, använda eMMC-lagringen eller åtminstone varna att den första volymen som skapas blir "Systemdisk" för NAS-enhetens applikationer och bibliotek.

App-utbudet

Appcenter tillhandahåller ytterligare appar med extra funktioner för den som vill pilla lite extra. Totalt finns det 65 applikationer till användarens förfogande men detta är ett något missvisande antal då en del av dessa redan är förinstallerade. Bland annat handlar det om program för hantering av SSL-certifikat och Qnaps egna licenser (för att köpa ytterligare funktionalitet).

Appar.png

Exempel på extra funktioner som tillhandahålls är möjligheter att driva en Wordpress-sida, musikspelare, en rad backup-programvaror men även mindre meningsfulla mjukvaror för en NAS-enhet så som Tetris.

Tetris.png

Har inte du också önskat att du kunde spela lite Tetris på din NAS-enhet?

Till synes är de av rätt begränsad funktionalitet men IFTTT och hemautomationsapplikationerna verkar dugliga. "Container Station" möljliggör virtualisering av maskiner och borde öppna upp för specifika servar så som PLEX som inte har en egen applikationer på NAS-enheten jag har hos mig. Spekulanter måste dock ha i åtanke att de fyra A53-kärnorna inte är speciellt spännande och kommer ha svårt att hänga med när något krävande körs på NAS-enheten.

Något som Qnap däremot har gjort riktigt bra är att samtliga egenutvecklade applikationer har utförliga guider som är länkade från NAS-enhetens gränssnitt direkt i "Appcenter".