RGB-Belysning

eclipse_p350x (107).jpg
eclipse_p350x (108).jpg

Framtill och på vänstersidan finns vad Phanteks kallar för "digital RGB". Det innebär att det sitter tre så kallade adresserbara LED-lister som kan lysa i olika färger och mönster.

Belysningen strömmatas med en SATA-kontakt och ansluts därmed smidigt med samma kabel som går till de främre hårddiskarna. Det behövs alltså inga molex-kontakter.

eclipse_p350x (109).jpg

Manualen visar de olika ljuslägena

Ovanpå chassit sitter två knappar för att styra belysningen – en knapp ändrar läge/mönster och den andra byter färg i det aktuella läget. Manualen visar vilka mönster och färger som finns att tillgå.

  1. Solid

  2. Breathing

  3. Radar

  4. Sparkle

  5. Rainbow

Läge 1 till 4 kan lysa i 10 olika färger medan rainbow-läget går att växla mellan 7 olika "regnbågar". Det går inte att justera ljusstyrkan men jag finner att den är ganska lagom, den lyser inte upp hela rummet när det är mörkt utan är mer av en stämningsbelysning.

Det är svårt att fånga på bild hur starkt ljuset upplevs men jag flyttade chassit till ett mörkare rum för att få en mer "datorgrotta"-stämning.

eclipse_p350x (111).jpg

Radar-läget i grön färg

eclipse_p350x (116).jpg

En av regnbågarna

För att få en ännu bättre idé om de olika lägena spelade jag in en kort film där jag växlar mellan de olika lägena och även byter färg inom respektive läge.

Även om det inte är helt kolsvart i rummet är det tydligt att belysningen inte är så stark, den belyser exempelvis inte närliggande ytor. Det är enligt mig ingen risk att bländas eller störas av belysningen.

För de som önskar går det att stänga av belysningen genom att hålla inne mode-knappen i två sekunder. Vid det första trycket stängs den främre belysningen av och det andra trycket stänger även av sidobelysningen.

eclipse_p350x (98).jpg

Moderkort
Belysningen är även kompatibel med Asus Aura Sync Addressable och MSI Mystic Light Sync Rainbow, så för de som har ett moderkort med någon av de funktionerna går det att styra belysningen ytterligare. Själv har jag inget moderkort med de funktionerna så jag har inte kunnat testa hur det fungerar.

Ett antagande från min sida är dock att det är mer en funktion som har med moderkorten att göra än själva chassit. Datorlådan verkar bara agerar en "dum" förlängning. Manualen nämner att belysningen ska stängas av för att kunna mjukvarustyras.

Tillbehör
Phanteks har egna tillbehör för att istället expandera utifrån chassits belysning. Fyra olika fläktramar och en slinga listas som kompatibla tillbehör. Inte heller de har jag tillgång till så jag kan inte uttala mig om funktionen för dessa.
Extra RGB-slingor kostar runt 250 kr för 2 × 40 cm, där varje slinga har 30 dioder.

Ebay-slingor
Efter lite efterforskning upptäckte jag att belysningen verkar bestå av de väldigt vanliga WS2812-dioderna, så den som är lite halvhändig med lödkolv kan alltså utöka RGB-systemet med generiska LED-slingor från exempelvis Ebay. Jag hittar däremot inte hur hög ström chassits RGB-kontroller kan leverera, så det är nog inte en bra idé att släppa sina RGB-hämningar helt fria.