Efter en tid blev hanteringen av importpaketen från primärt Kina nästan för mycket för Postnord, inte minst då kinesiska försändelser subventioneras av logistikbolagen enligt gamla överenskommelser. Till följd av detta samt att Tullverket manat på Postnord att driva in momsen på importpaket så infördes en hanteringsavgift på 75 kronor per paket.

En konsekvens av detta har varit kraftigt minskade volymer av paket importerade från Kina, något som påverkar flera e-handelsaktörer negativt. Efter förhandlingar meddelar nu Postnord att e-handelsjätten Wish fått undantag för hanteringsavgiften och kunder slipper därmed betala denna. Istället ska momsen betalas direkt vid köp i applikationen.

Wish är en amerikansk e-handelsplattform, där primärt kinesiska handlare kan lägga upp sina varor och på så vis nå en stor marknad i andra regioner. Flertalet andra aktörer – bland annat Aliexpress – sägs vara i liknande diskussioner med Postnord, då en minskad privatimport från Kina påverkar bolagens intäkter.

Konkret innebär förändringen att efter köp med momsinbetalning i applikationen sätter Wish en speciell etikett på paketet för att signalera att momsen redan är betald. Från och med klockan 18:00 den 14 juni 2018 kommer köp i Wish att omfattas av det nya systemet.