För del två i testet av Asus ROG Swift PG27UQ tittar vi närmare på local dimming och hur den fungerar. Själva funktionen kallas för Variable Backlight i menyerna och ger fyra lägen: Fast, Medium, Gradual samt Off, där Off-läget endast finns tillgängligt när du kör SDR-signal, alltså gammal vanlig signal. Är det HDR-signal kan du endast välja vilken sorts local dimming, men inte stänga av den helt.

asus_pg27uq_menu_variable.jpg

Med 384 zoners indelning är det 21 600 pixlar per zon vilket kräver algoritmer och avvägningar för hur zonerna ska tändas och släckas. Variabel Backlight-menyn är det som väljer detta och tanken är att låta situationen bestämma. Även om 384 zoner är många och fler än majoriteten TV-apparater, kommer lösningen med local dimming alltid att skapa någon form aura-effekter när bilden överlappar flera zoner.

  • Fast-läget har en snabb nedsläckning av ljuset, cirka 0,2 sekunder och är också det läge som är förvalt då det bäst matchar snabba rörelser. Nackdelen är att det läget ger mer flimmer i kanterna där ljust och mörkt möts.

  • Medium-läget släcker inom en halv sekund och är också något mindre flimrande i karaktären. Det kan vara svårt att se skillnad på detta läge och Fast-läget i praktiken.

  • Gradual-läget är mer som hur en TV fungerar och nedsläckningen var någonstans 1 till 3 sekunder beroende på vad som visas och hur starkt det lyser. Detta läge ger också större auror runt ljusa objekt på mörk bakgrund. Detta i kombination med den långsammare nedsläckningen resulterar i synligare skiftningar. Samtidigt är det också en lugnare, mindre flimrande och mjukare övergång mellan zonerna. Ett läge som är mer för film än spel.

  • Off-läget lägger fram IPS-panelens mörkblå svärta i all sin prakt. Kanske därför går det inte att välja bort local dimmingen vid HDR-bild. Endast SDR-bild låter dig stänga av local dimming och då beter sig skärmen som den vanliga, typiska IPS-skärm.

Glow och blödningar

Panelen på testexemplaret har en mild kantblödning på höger sida, en tredjedel uppifrån och i nedre hörnet. Denna syns endast när man kör skärmen på för hög ljusstyrkan samt när de delarna lyses upp av local dimming-funktionen vid HDR.

asus_pg27uq_blb_glow.jpg

Glow-effekter är normala och tittar vi på snedden mot skärmen märks den ljusare, blåare svärtan. Det är inte i klass med yrkesskärmar, särskilt inte de yrkesskärmar som kostar lika mycket som ROG Swift PG27UQ gör. Testexemplaret är klart bättre än den genomsnittliga IPS-panelen, inklusive flera testexemplar av premiumskärmar som vi skådat.

Samtidigt kan du också välja att köra med local dimming i SDR. Detta kommer dölja så gott som all form av glow och kantblödning där det stör som mest, alltså när skärmen ska försöka återge mörkt och svart. Vi får en valfrihet och möjlighet att anpassa skärmen efter användning här vilket förstås är det optimala.

Del tre kommer att fokusera på mer handbegripliga alternativ som stativ och funktioner. Önskemål, frågor synpunkter och idéer? Kör på i forumet!

Delar i testet av Asus ROG Swift PG27UQ:

Detta är en av flera delar av ett långvarigt test av Asus premiumskärm ROG Swift PG27UQ, som är bland de första att kombinera egenskaperna högkvalitativ 4K UHD-panel, 144 Hz med Nvidia G-Sync och stöd för HDR.