För bärbara datorer och mobiltelefoner är längre batteritid något som ständigt eftersträvas. Strömsnål hårdvara är en väg att gå, där exempelvis ARM-baserade datorer med Windows 10 utlovar över 20 timmar aktiv användning per laddning.

Under årets upplaga av Computex presenterar Intel en annan lösning, där fokus istället är att reducera skärmens strömförbrukning. Bolagets teknik har fått namnet Intel Low Power Display Technology och ska enligt utsago kunna halvera energiåtgången för skärmar vid viss typ av användning.

Tekniken har utvecklats tillsammans med Sharp och Innolux, som tillverkar de LCD-paneler som krävs och specificeras till en strömförbrukning på en watt. Därmed kommer den batteribesparande funktionen inte kunna användas för redan befintliga enheter. Dessutom finns enbart stöd med Intels egna grafikkretsar.

► Läs alla artiklar från #computex-2018

Intel är sparsamma med detaljer kring hur tekniken fungerar, men demonstrerar dock resultatet genom den bärbara datorn XPS 13 från Dell där batteritiden ser en ökning med mellan fyra och åtta timmar beroende på användning. Det framgår inte heller när de första enheterna med skärmtekniken lanseras.

Källa: The Verge