Phanteks chassiserie Enthoo Evolv kännetecknas av ett rent och sobert yttre, med generösa mängder aluminium på materialfronten och ett välplanerat inre. På Computex 2018 passar företaget på att bygga vidare serien med ett nytt flaggskepp i form av Evolv X – en modell som ses som en direkt uppföljare till det tre år gamla Enthoo Evolv ATX.

Utseendemässigt är mycket sig likt med Evolv X, där utsidan till största del består av tjock aluminiumplåt samt två gångjärnsbestyckade sidopaneler av härdat glas. Phanteks säger sig dock ha rättat till en av de största bristerna med tidigare Enthoo Evolv-chassin, nämligen luftflödet. Både insuget i fronten samt utblåset i toppen har utökats markant mot tidigare, vilket ska ge betydligt bättre luftflöde.

Vidare har chassit bestyckats med belysning enligt konceptet adresserbar RGB. Bakom frontpanelen sitter två LED-lister monterade medan en sista ljuslist återfinns utmed höljet till modellens nedre kammare. All belysning styrs med en integrerad ljuskontroller, där denna kan länkas ihop med många av moderkortstillverkarnas egna mjukvaror för ljusstyrning.

I huvudkammaren finns det gott om utrymme för komponententer, däribland stöd för moderkort upp till formfaktorn E-ATX. Likaså finns det gott om stöd för ventilation och radiatorer med plats för exempelvis en 420 mm-variant i fronten samt ett 280 mm-dito i toppen samtidigt.

Då även sidan med moderkortsplåtens baksida är bestyckad med en sidopanel av härdat glas har Phanteks utformat en serie täckplåtar för att dölja hopen av fula kablar som löper där. Täckplåtarna sitter på gångjärn och fälls enkelt upp för åtkomst till genomdragningshålen medan kabelhanteringen underlättas med hjälp av flertalet förmonterade kardborrband.

Täckplåtarna används även som monteringspunkter för 2,5-tumsenheter, där totalt sex sådana kan ta plats i grundutförande. Övriga lagringsplatser utgörs av fyra flyttbara vaggor med stöd för antingen 3,5- alternativt 2,5-tumsenheter.

Som tillval går det att köpa till en monteringsram som skruvas på plats i en fläktplats i chassits topp. Denna ram kan husera ytterligare ett moderkort i formfaktorn Mini ITX och möjliggör därmed att två system kan ta plats samtidigt inuti Evolv X. Tanken från företagets sida är at man ska använda sig av deras egna nätaggregat som kan driva två datorsystem simultant.

► Läs alla artiklar från #computex-2018

Phanteks Evolv X väntas lanseras i augusti med en prislapp som landar kring 199 euro, motsvarande omkring strax över 2 000 kronor.