Den amerikanska spelutvecklaren Bethesda började sin bana med att ge ut en rad Terminator- och sportspel. Sedermera kom första Elder Scrolls-titeln i form av The Elder Scrolls: Arena, vilket var ett av de första rollspelen i 3D med öppen värld. Sedan dess har utvecklaren släppt bland annat omtyckta The Elder Scrolls: Morrowind och Fallout 3.

Den oberoende filmskaparen Noclip har nu gjort en dokumentär i två delar om bolaget, där både spelens historia och bolagets resa fram till idag återberättas genom intervjuer från anställda på Bethesda. Därutöver tillkommer en stor mängd spelklipp ackompanjerade av minnesvärda berättelser och musik från de olika speltitlarna.

Höjdpunkterna märks främst i insynen filmen ger i spelskaparens bakgrund, där berättelsen om hur Bethesda strax innan ikoniska The Elder Scrolls: Morrowind höll på att gå omkull återges. Utvecklaren valde då att satsa allt på ett bräde, och resten är som de säger historia. Spelet var en massiv framgång, och efter följde Oblivion, Fallout 3, Skyrim och senast Fallout 4 från bolaget.

Dokumentärens första del når sitt slut vid Fallout 4 och historien fram till idag, där del två istället kommer kretsa kring det nyligen avtäckta Fallout 76 och framtiden för Bethesda. Filmteamet har fått ta en titt på utvecklingen av den purfärska speltiteln, vars fokus ryktas ligga på ett helt nytt flerspelarläge.

Del två släpps i samband med Bethesdas presskonferens på spelmässan E3 2018, vilken går av stapeln den 11 juni.