I fjol presenterade chassimakaren Calyos modellen NSG S0, som agerar kylfläns åt komponenterna för att möjliggöra passiv kylning. Två personer har sedan dess lämnar Calyos och startat företaget Monsterlabo som nu avtäcker chassit The First, där fokus är att leverera passiv kylning i ett kompakt format.

The First mäter in på 200 × 200 × 400 mm (B × D × H) och väger 10 kilogram. Datorlådans övre del ockuperas av en rejäl kylfläns i aluminium med en vikt på 3 kilogram. Kylning av processor och grafikkort görs med hjälp av kopparblock, som är anslutna till kylflänsen med totalt 12 värmeledningsrör.

När det kommer till komponentstöd handlar det om formfaktorn Mini-ITX för moderkortet, medan grafikkortet kan vara upp till 270 mm långt. Lagringsmässigt kan totalt tre 2,5-tumsenheter monteras. Den bottenmonterade nätdelen kan vara av typen ATX eller nedskalade SFX, och bredvid denna finns utrymme för ytterligare en lagringsenhet i form av en 3,5-tumsplats.

Kylningen specificeras till maximalt 200 watt för processor och grafikkort sammantaget, och detta om systemet körs helt fläktlöst. Om kylflänsen istället sällskapas av en 120- eller 140-millimetersfläkt ökar denna siffra med 50 procent och landar på 300 watt.

► Läs alla artiklar från #computex-2018

Till det yttre är prototypen av The First bestyckad med stålpaneler som utrustats med öppningar för kylflänsen, ett materialval som kan ändras till den slutgiltiga versionen av chassit. Datorlådan väntas nå marknaden till slutet av året, med en prislapp som uppskattningsvis hamnar någonstans mellan 300 och 400 USD.