Intels minnesteknik 3D X-point finns i ett flertal produkter i bolagets Optane-serie, som finns tillgänglig för både konsumenter och företag. Likt traditionella SSD-enheter bjuder Optane-varianterna på höga överföringshastigheter, samtidigt som latensen för slumpmässiga läsningar och skrivningar är betydligt lägre.

De korta responstiderna medför att 3D X-point i vissa scenarion fungerar som ett relativt billigt komplement till primärminne, vilket idag kan utnyttjas på plattformar med stöd för tekniken Memory Drive Technology. Intel tar nu ytterligare ett steg i den riktningen och lanserar de första Optane-enheterna med samma formfaktor som primärminne, som får namnet Optane DC Persistent Memory.

Minnesmodulerna levereras inledningsvis i storlekar om 128, 256 och 512 GB och kan monteras på platserna för DDR4-minnen. Målet är dock inte att ersätta traditionellt primärminne helt utan de två minnestyperna arbetar tillsammans, något som ska stödjas av servermoderkort för Xeon från och med nästa generation.

Optane DC Persistent Memory kommer levereras till utvalda kunder i slutet av året och blir sedan tillgängligt på bred front under 2019. Intel understryker att den nya minnestypen inte ska blandas ihop med äldre Optane-enheter, där exempelvis 480 GB-modellen av den PCI Express-anslutna lagringsenheten Optane 900P kostar omkring 6 000 kronor. Prisuppgifter för de nya enheterna är ännu okända.