Så fungerar ljudkort – med Creative Soundblaster

I många datorbyggen hamnar ljudkortet i skymundan. Räcker den inbyggda ljudkretsen eller behövs ett riktigt ljudkort? I veckans Så fungerar-avsnitt ser Karl Emil Nikka närmare på saken.

1. Inledning

Produktnamnet Soundblaster väcker säkerligen nostalgiska minnen hos många SweClockers-medlemmar. Undertecknad minns när han för första gången hörde spelljudet från Prince of Persia från Soundblaster-ljudkortskopplade högtalare i stället för från datorns inbyggda sådana. Det förändrade verkligen hela spelupplevelsen.

USB-anslutet Creative Soundblaster-ljudkort

USB-anslutet Creative Soundblaster-ljudkort

I takt med att datorn blev alltmer av en multimediamaskin blev också ljudkortet en så essentiell del av datorn att det blev en integrerad krets på moderkortet. Det förändrade ljudkortsmarknaden radikalt, men det finns onekligen en efterfrågan på dedikerade ljudkort än idag.

Frågorna som behandlas i veckans Så fungerar-avsnitt är varför datorn bör kompletteras med ett ljudkort och vilken funktion ett sådant egentligen fyller. Avsnittet inleds med en förklaring av vad digitalt ljud egentligen är.

Tips! Missa inte våra testpiloters recensioner av Soundblaster X G6 och Soundblaster X AE-5.

I samarbete med Creative

creaitve.png

Denna artikel produceras i samarbete med Creative. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.