Hastighet och ping-tid

Det är lätt att förstå varför det är viktigt att ha en snabb internetuppkoppling. Ju fler megabit per sekund som vi kan ladda ned i, desto snabbare kan vi få hem stora filer. Samma sak gäller åt andra hållet. Ju fler megabit per sekund vi kan ladda upp i, desto kortare tid tar det att säkerhetskopiera datorn till en molntjänst eller ladda upp en film till Youtube.

I realtidssammanhang spelar anslutningens fördröjningar en minst lika väsentlig roll som hastigheten. Bara för att vi kan ladda ned i till exempel 100 megabit per sekund betyder det inte att vi har en kvalitativ 100 Mbit/s-anslutning. En hastighet på 100 Mbit/s kan bete sig på många olika sätt. I en optimal värld laddar vi ned 100 Mbit (100 miljoner bitar) varje sekund genom paket som kommer i en jämn och strid ström (läs mer om paket i Så fungerar internet del 2).

Jämnt flöde av paket med låg fördröjning.

Jämnt flöde av paket med låg fördröjning.

I en suboptimal värld laddar vi visserligen ned lika mycket data på lika kort tid (100 miljoner bitar varje sekund), men paketen kommer efter långa och varierande fördröjningar. Fördröjningarna spelar liten roll vid traditionell filnedladdning och -uppladdning, men vid realtidskommunikation måste fördröjningarna hållas nere. I videochattsammanhang börjar vi annars prata i munnen på varandra och i spelsammanhang börjar situationen som visas på skärmen avvika från det faktiska spelet som pågår.

Hackigt flöde av paket med varierande och långa fördröjningar.

Hackigt flöde av paket med varierande och långa fördröjningar.

Med kommandoradsverktyget Ping kan vi mäta hur stora fördröjningar vi har till en server på internet. Tiden som visas är antalet millisekunder som det tar för ett paket att nå en vald server på nätet och få bekräftelse på att paketet har kommit fram. Genom att skriva exempelvis ping google.com kan vi se fördröjningen som vi har till en av Googles servrar. För bästa prestanda ska ”ping-tiden” alltid vara så låg och konsekvent som möjligt.

Ping-programmet i Windows 10

Det tar cirka 13 ms för våra paket att nå Googles server och få svar om att de har kommit fram.

Observera att vissa servrar är inställda på att ignorera inkommande ping-förfrågningar. Då går det inte att ”pinga” dem.