Så fungerar Netgear Duma OS – minimerar fördröjningarna i spel

Fördröjningar i internetuppkopplingen kan snabbt förstöra spelupplevelsen. I veckans avsnitt visar Karl Emil Nikka hur Netgears routrar med Duma OS minimerar fördröjningarna.

1. Inledning

Det talas sällan om operativsystem till konsumentroutrar. Mjukvaran i sådana ses generellt mer som en del av produkten än något som utvecklas separat. Ännu mindre vanligt är det med routeroperativsystem som inte är knutna till någon specifik routertillverkare. Duma OS, från brittiska Netduma, tillhör undantagen.

Duma OS är ett gaming-optimerat routeroperativsystem som ursprungligen kördes på Netdumas egen routerhårdvara. Nu har även nätverksjätten Netgear släppt två routrar i sin Nighthawk-serie som kör operativsystemet – Netgear XR500 och XR700.

Veckans avsnitt av Så fungerar handlar om hur Netgears router XR500 med Duma OS arbetar för att optimera gaming-upplevelsen utifrån ett nätverksperspektiv. Avsnittet behandlar bland annat Duma OS inbyggda prioriteringsmotor och sättet som Duma OS minimerar fördröjningarna till spelservrarna.

Netgear Nighthawk XR500 med Duma OS

Netgear Nighthawk XR500 med Duma OS

Nighthawk-Pro-Gaming-Logo-Black-Red-CMYK.jpg

I samarbete med Netgear

Denna artikel produceras i samarbete med Netgear. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för läsaren.