VPN-principen

När vi surfar på nätet lämnar vi massvis av spår. Vår operatör ser alla webbplatser vi besöker. Webbplatserna ser i sin tur vilken IP-adress vi ansluter från. Information om dessa anslutningar kan också fastna i routerbrandväggar så att nätverksadministratörer ser våra nätvanor.

Anslutningsprincip utan VPN-tunnel.

Anslutningsprincip utan VPN-tunnel.

Så länge vi enbart ansluter via säkra och krypterade HTTPS-anslutningar kan operatören och andra mellanhänder enbart se faktumet att vi ansluter till webbplatserna (och mängden data vi utbyter med dem).

De kan inte se innehållet i trafiken. Situationen är desto värre om vi ansluter med osäkra och okrypterade HTTP-anslutningar. Då kan operatören och alla andra mellanhänder även se innehållet i trafiken.

Lösningen på problemet är att upprätta en krypterad VPN-tunnel till en VPN-server. Då kan inga mellanhänder se annat än att vi ansluter till VPN-servern och mängden data vi utbyter med den. Vilka webbplatser vi besöker och informationen vi utbyter med dem döljs för mellanhänderna. Det gäller oavsett om vi ansluter till webbplatserna via HTTPS eller HTTP.

Anslutningsprincip med VPN-tunnel.

Anslutningsprincip med VPN-tunnel.

Behovet av en VPN-tunnel är som störst när vi sitter på publika wifi-nät, till exempel på kafé- eller hotellnätverk. Då kan nämligen inte bara nätverksadministratören och operatören se trafiken. Alla andra som sitter på samma publika wifi-nät kan också se den!

Obs! Välj VPN-leverantör med omsorg och säkerställ att de har en sekretesspolicy som du är nöjd med. VPN-leverantörens servrar är säkerhetskritiska överlämningspunkter. Ifall VPN-leverantören loggar anslutningarna kan de se allt som VPN-tunneln syftar till att dölja. Du kan läsa F-Secure Freedomes sekretesspolicy på F-Secures svenska webbplats (direktlänk).