Detta är fiber, kabel-TV och DSL

Idag har vi tre huvudtyper av fasta bredbandsuppkopplingar: fiber, kabel-TV och DSL. Den mest märkbara skillnaden mellan dessa är hur höga hastigheter de kan leverera och vilken utrustning som krävs för att ansluta till nätverken.

Enligt 2017 års-statistik från den populära tjänsten Bredbandskollen gjordes 56% av de fasta bredbandsmätningarna från fiberuppkopplingar. Cirka 28% gjordes från kabel-TV-uppkopplingar och endast 15% från DSL-uppkopplingar. Detta framgår av rapporten 10 år med Bredbandskollen. Den innehåller massvis av intressant statistik om svenska internetanslutningar.

DSL – Digital Subscriber Line

DSL eller Digital Subscriber Line är uppkoppling via telefonnätet. Exakt vilken hastighet som går att få med DSL varierar beroende på hur långt avståndet är mellan husets modem och knutpunkten som kommunicerar med alla modem i närområdet.

Om kabeln är tillräckligt kort och fri från skador kan operatören erbjuda en VDSL-tjänst (Very high bit-rate DSL). Med VDSL-abonnemangen (och modemen) som erbjuds i Sverige idag möjliggörs nedladdningshastigheter på upp till 60 Mbit/s.

Om operatören inte kan leverera en VDSL-tjänst blir det i stället ADSL (Asymmetric DSL). Bokstaven A syftar på att upp- och nedladdningshastigheten är asymmetrisk, det vill säga att det går att ladda ned med mycket högre hastigheter än det går att ladda upp.

Dagens svenska ADSL-abonnemang (och modem) möjliggör nedladdningshastigheter på upp till 24 Mbit/s. Några operatörer erbjuder högre hastigheter medan uppladdningshastigheterna ofta ligger på någon enstaka megabit per sekund.

nkopplingsprincip för DSL

Inkopplingsprincip för DSL

Kabel-TV

Internet via kabel-TV kallas även för fiberkoax. Anledningen till detta är att trafiken distribueras på fiberkabel fram till bostadshusen, som använder koaxialkabel.

Väl inne i husen går trafiken vidare på det befintliga kabel-TV-nätet, samma kablar som drogs in i de flesta lägenheter under den andra hälften av 1900-talet. Det är ett smart och effektivt sätt att ge hushåll tillgång till snabba bredbandsuppkopplingar i väntan på att byggnaderna ska renoveras och få nätverkskabel i väggarna.

Precis som i DSL-sammanhang krävs ett modem för att ansluta till internet via kabel-TV. Tekniken som används idag kallas Docsis eller Euro-docsis (European Data Over Cable Service Interface Specification). Dagens abonnemang möjliggör nedladdningshastigheter på upp till 500 Mbit/s. En nyligen lanserad version av Euro-docsis-tekniken kommer att möjliggöra nedladdningshastigheter på över 1 Gbit/s. För att att det ska fungera behöver dock utrustningen först bytas ut.

Inkopplingsprincip för kabel-TV-Internet

Inkopplingsprincip för kabel-TV-Internet

Fiber

Oavsett vilken uppkopplingstyp som används hamnar trafiken förr eller senare på en fiberkabel. Det är därför knappast konstigt att hem med riktig fiberuppkoppling har tillgång till de högsta hastigheterna. Dagens fibernät levererar upp- och nedladdningshastigheter på 1 Gbit/s till många hushåll.

Nästa logiska hastighetssteg är 10 Gbit/s, men än så länge är abonnemang med så höga hastigheter ovanliga. Det hänger i sin tur ihop med att våra routrar, switchar och datorer sällan har stöd för högre hastigheter än 1 Gbit/s.

Fiberuppkopplingar förekommer i två vanliga utföranden: FTTB och FTTH. FTTB (Fiber To The Building) påminner delvis om kabel-TV-internet. Med FTTB distribueras trafiken fram till en flerbostadsbyggnad på fiberkabel, där den omvandlas till en signal som kan skickas på vanlig kopparnätverkskabel.

Trafiken går sedan vidare på vanlig nätverkskabel till dedikerade nätverksuttag i de olika hemmen, där en dator eller router kan kopplas in direkt. FTTB kan både leverera högre hastigheter än kabel-TV-Internet och tar bort behovet av ett modem i varje hem.

Inkopplingsprincip med fiber (FTTB)

Inkopplingsprincip med fiber (FTTB)

FTTH (Fiber To The Home) innebär att det går en fiberkabel hela vägen in hemmet. Där sitter sedan en fiberomvandlare som gör om fibersignalen till en vanlig nätverkssignal på kopparnätverkskabel. I slutänden måste vi trots allt alltid få över signalen på kopparnätverkskabel med vanlig RJ45-kontakt för att kunna ansluta våra datorer rent fysiskt.

Sammanfattning

Här följer en sammanfattning över de olika uppkopplingssätten. Observera att vi utgår från de vanligast förekommande erbjudandena från operatörerna, och inte de tekniska begränsningarna (*).

Fiber

Kabel-TV

DSL

Max. nedladdningshastighet

1 Gbit/s *

500 Mbit/s *

60 Mbit/s*

Max. uppladdningshastighet

1 Gbit/s *

50 Mbit/s *

12 Mbit/s *

Anslutning i hemmet

RJ45-kontakt (FTTB), Fiberomvandlare (FTTH)

Kabel-TV-modem med F-kontakt

DSL-modem med RJ11-kontakt

Hushåll med tillgång i Sverige (källa: PTS)

72% (FTTB och FTTH)

38%

89% (20 % VDSL)

Så långt kommer vi i detta avsnitt. Nästa gång förklarar vi internetprotokollet och hur all trafik på internet hittar fram till rätt mottagare. På återseende!