Arkitekturen Zen innebar en nystart för AMD, som efter åratal av kräftgång kunde ge Intel en knäpp på näsan. Detta tack vare en arkitektur som bryggade det enorma gap i enkeltrådad prestanda som tidigare fanns, men också då bolaget tog processorer med åtta och sex kärnor till lägre prisklasser.

Detta har fått Intel att agera. Först med att påskynda lanseringen av Coffee Lake som tog steget från fyra till sex kärnor för konsumentplattformen LGA 1151, något som senare under året väntas följas upp av åtta kärnor för samma sockel. Nu talar nya uppgifter från Wccftech för att AMD under år 2019 kan höja ribban ytterligare.

Nästa år sjösätter AMD arkitekturen Zen 2 med flera förbättringar för prestanda jämfört med Zen och Zen+, samtidigt som de tar klivet över till 7 nanometer som gör att de kan rymma fler transistorer på samma kretsyta som tidigare. Detta ska göra att uppföljaren (Matisse) till Pinnacle Ridge, kretsen som utgör grunden för åttakärniga Ryzen 2000-serien, kan komma med 12 eller rentutav 16 kärnor.

Medan fler kärnor lätt kan misstas som löst rykte eller spekulation finns anledning att inte avfärda detta. Flera tidigare oberoende rapporter gör gällande att AMD:s serverprocessorer i serien Epyc får kodnamnet "Starship", som tar klivet från 32 till 48 kärnor med Simultaneous Multithreading (SMT) för massiva 96 trådar.

Dagens AMD Epyc-processorer baseras på "Naples" som kombinerar fyra kretsar Summit Ridge med 8 kärnor och två minneskanaler vardera, för totalt 32 kärnor och åtta minneskanaler. Förutsatt att Starship utrustas med 48 kärnor och behåller sockel SP3 är det rimligt att denna baseras på fyra kretsar med just 12 kärnor.

Det går också att spinna vidare till Ryzen Threadripper, som idag baseras på två kretsar Summit Ridge för totalt 16 kärnor och fyra minneskanaler. Om AMD följer samma strategi för nästkommande år skulle det innebära att den entusiastinriktade processorfamiljen kliver upp till 24 kärnor.

AMD:s arkitektur Zen 2 på 7 nanometer ska lanseras under år 2019.

AMD: Designen för Zen 2 på 7 nanometer färdigställd