År 2010 släpptes spelet Metro 2033, där handlingen baseras på boken vid samma namn av ryska författaren Dmitry Glukhovsky. Titeln fick sedermera uppföljaren Metro: Last Light under 2013, varpå del tre vid namn Metro: Exodus var tänkt att släppas till hösten i år.

I samband med THQ Nordics senaste kvartalsrapport framgår att Metro: Exodus försenas till första kvartalet 2019. I rapporten skriver utgivarens VD Lars Wingefors att det är viktigt med "tålamod" för att en ny produkt ska leva upp till kundernas förväntningar, något som kan tolkas att de behöver mer tid. Samtidigt anges att timingen med övriga marknaden måste vara rätt.

Handlingen i spelet tar vid där den slutade i Last Light och huvudperson är åter Artyom, som leder en grupp Spartan Ranger-soldater för att hitta ett nytt hem. Fokus för spelet ska enligt utvecklarna ligga på dess handling och själva världen blir mer öppen än tidigare och ska erbjuda såväl linjära uppdrag som sidospår.

Utöver spelupplevelse och handling siktar bolaget högt tekniskt med Metro: Exodus, där siktet är att "spränga grafikkort" och sätta ribban för prestandatester i spel. Spelmotorn blir en uppdaterad variant av 4A Engine, där bland annat fysikbaserad rendering och ett nytt system för att rendera ljus står på menyn.

Kommande Metro Exodus ska lanseras för plattformarna PC/Windows, Xbox One och Playstation 4.