Sedan början av 2018 har det rapporterats om nya säkerhetshål i både processorer från AMD och Intel ett flertal gånger, där de sistnämnda drabbats hårdast i form av Spectre samt Meltdown. Nyligen dök det upp information om en ny variant av Spectre kallad Spectre NG, vilken främst påverkar företag som tillhandahåller servrar för moln- och lagringstjänster.

Enligt uppgifter till Heise (tyska) planerade Intel att släppa säkerhetsuppdateringar för Spectre NG kort efter att informationen om detta uppdagats, men att företaget har stött på problem. Bolaget tvingas därför skjuta på utrullningen av uppdateringarna till senare under månaden.

Intel planerar att släppa uppdateringarna den 21 maj och i samband med detta blir även information om minst två av de åtta säkerhetshålen tillgängliga för allmänheten. Företagets första uppdatering åtgärdar fyra av säkerhetshålen och övriga täpps till i en uppdatering som planeras att släppas i augusti.

Anledningen till att de åtgärdas senare uppges vara att de anses allvarligare och kräver mer arbete, då de påverkar samtliga av Intels Xeon-processorer för servrar. Säkerhetshålen gör det möjligt för angripare att via en virtuell maskin få tillgång till servern och därmed ta del av skyddad information.

Enligt uppgift är även vissa processorer från ARM påverkade av säkerhetshålen. Det är ännu okänt om detta även gäller för AMD.