Sammanfattning

Efter några veckor med stolen vågar jag påstå att Noblechair Epic som helhet är en väldigt komplett stol. Med kuddar är den bekväm i upprätt läge även lite längre stunder och erbjuder ett mindre ergonomiskt liggläge när jag vill kolla på film eller bara slappna av en stund.

Mjuka kuddar för nacke och ländrygg erbjuder ett bra stöd, men i upprätt läge är dessa mer eller mindre ett måste då sportstolsutförandet med skålad stolsrygg inte är lämpligt vid korrekt sittställning.

Laine_NobleEpic_Fill3.jpg

Bedömning av utseendet är väldigt subjektiv, men jag tycker personligen att det är en väldigt läcker stol med smått dramatiskt färgval i klara kontraster. Däremot tror jag att stolen hade passat bättre i en bil än på ett kontor. För den som är efter en mer diskret lösning finns den bruna modellen även med svart accenttråd, eller en modell helt i svart läder.

Bortsett från något plastiga detaljer i armstöd och skyddskåpor för stoljustering är det högklassiga material som använts, och arbetet med sömmar är imponerande.

Laine_NobleEpic_Fill4.jpg

Med ett rekommenderat listpris på 6 000 kronor är det inte en billig stol, dubbelt upp från versionen med konstläder och nästan halvvägs till välrenommerade Herman Miller Aeron. Om jag istället riktar blicken mot konkurrenter i kategorin gamingstolar finns det väldigt få stolar som har mer än slitytor i läder. De få stolar som faktiskt existerar ligger på samma nivå i prissättningen.

Ett liknande mönster finns i kategorin traditionella, läderklädda kontorsstolar. De håller sig runt samma prisklass eller högre, vilket påvisar att äkta läder inte är ett billigt material att klä sin produkt i.

Som helhet är det en stol jag kan tänka mig att rekommendera, men det är parat med ett villkor. Ha i åtanke att stolen utan kuddar har en konvex rygg och en aning aggressiv kramande form, något som är en bieffekt av gamingkategorin. Detta innebär att en eventuell köpare bör provsitta stolen noga innan beslut.

Fördelar

  • Subjektivt snygg design

  • Gott om justeringsmöjligheter

  • Mycket fint läderarbete

  • För kategorin god komfort

Nackdelar

  • Kan upplevas som något hård

  • Tveksam ergonomisk utformning av ryggstöd för längre sessioner

  • Vissa komponenter något plastiga för prisklassen

Den riktiga bedömningen av en produkt visar sig ofta först efteråt, och efter att stolen packats ihop saknar jag faktiskt bekvämligheten och finishen den erbjuder, bristerna till trots. Det blir svårt att övergå från att bortskämt ligga och gunga i takt med musik – till att behöva använda en normal stol igen.