Varje år håller Google sin konferens I/O, där de visar nya produkter samt kommande koncept de arbetar på. Så är fallet även för 2018 års upplaga av konferensen, under vilken företaget bland annat visat den kommande versionen av operativsystemet Android.

Google visar även vad de kallar för Duplex, vilket är företagets senaste framsteg inom artificiell intelligens (AI). Duplex är tänkt att användas för att hjälpa användarna i vardagen genom att boka möten och liknande över telefon. I det demo som Google visar används Google Assistant för att boka en tid hos en frisörsalong, med möjlighet att svara på frågor från personen i andra änden.

Enligt Google är Duplex gjord för att låta så naturlig som möjligt och inte som en automatiserad robotröst. För att lyckas med detta använder de sig bland annat av ord såsom "hmm" och "uhm" som kastas in i meningarna för att ge intrycket av att det är en riktigt människa som talar.

Bland användningsområdena för Duplex nämns bland annat andra företag, som kan använda den för att ta emot samtal från kunder och ta bokningar. Den uppges också kunna spara tid för vanliga användare, då Google Assistant kan användas för att ringa samtal åt dem. Tekniken fortfarande är under utveckling men ska börja implementeras i Google Assistant under sommaren.