I samband med att AMD:s grafikchef tog tjänstledigt och senare lämnade företaget för att gå över till ärkerivalen Intel, framgick att den senare hade för avsikt att ge sig in på grafikkortsmarknaden. Rekryteringen skedde mot slutet av år 2017, vilket i praktiken innebär att någon ny arkitektur med Raja Koduri vid rodret skulle dröja åtminstone 4 år.

Det finns dock ingenting som säger att Intel är beroende av ett högprofilerat namn från en konkurrent för att ta fram en arkitektur som kan möta AMD och Nvidia. Nu rapporterar Tweaktown att Intel tagit det sista steget med sin första grafikkrets, vilket kan kunna tolkas som att bolaget har en design färdigställd.

Enligt uppgifterna planerar Intel tillkännage något relaterat till detta i slutet av året, med siktet inställt på en lansering kort efter årsskiftet på elektronikmässan CES i Las Vegas. Vad som inte framgår är huruvida Intels första steg på marknaden sedan Intel 740 har ett fokus på spel eller om det blir ett beräkningskort, som går upp mot Nvidias serier Tesla och Quadro.

Dagens grafikarkitekturer Intel använder som integrerade lösningar i processorer kallas enkelt "Generation" följt av en siffra, som ofta förkortas till exempelvis Gen 9 som används i Skylake, Kaby Lake och Coffee Lake. Den första delen i bolagets helt nya arkitektur tros heta Arctic Sound och uppföljaren till denna Jupiter Sound.