Prestandan för primärminnen fick sig ett rejält uppsving senast 2014, när DDR4-minnen landade på marknaden. I jämförelse med DDR3 bjuder den fjärde generationen på högre frekvens, lägre spänning och större lagringsutrymme per modul. De senaste åren har priserna för primärminne varit en berg-och-dalbana, som under en längre tid mestadels gått uppåt.

Nu har ett testexemplar av DDR5-minne producerats och demonstrerats. Bakom uppvisningen står elektronikföretaget Cadence Design Systems, som bland annat designat minneskontrollen i testet. Minneskretsarna är tillverkade av Micron på TSMC:s 7 nanometersteknik, där kretsarna är 8 Gb stora.

DDR5-minnet arbetade med en överföringshastighet på 4 400 megatransfers per sekund (MT/s) och CL42, vilket är 37,5 procent högre än marknadens snabbaste DDR4-enheter. Minnesstandarden har ännu inte spikats av standardiseringsorganet JEDEC, men enligt uppgift kommer DDR5-minnen med 6 400 MT/s vara en möjlighet längre fram.

Utöver ökade hastigheter ska den maximala kapaciteten per minneskrets och modul växa, vilket är högintressant fråga för datacenter. Liksom tidigare generationer tar spänningen ett kliv ner och för DDR5 handlar det om 1,1 volt, som kan jämföras med 1,2 volt som är standard för DDR4. De första implementationerna av DDR5-minne väntas dyka upp under 2019 eller 2020.

Källa: Anandtech