VR-headset av olika slag har funnits på marknaden under en längre tid och det har skett en viss utveckling av tekniken sedan den introducerades. Bland annat har HTC nyligen lanserat en ny version av sitt VR-headset Vive i form av Vive Pro, vilket kommer med med högre upplösta paneler och förbättrad komfort.

Något det talats mycket om är fristående VR, där bland annat Oculus gjort en satsning i form av enheten Go. Denna visades under förra årets Oculus Connect-konferens och lanseras nu skarpt. Till skillnad från övriga på marknaden kan Go användas utan att vara ansluten till en dator eller mobiltelefon och är även kompatibel med samtliga Gear VR-applikationer.

Sett till specifikationer bestyckas den med en 5,5-tumspanel med en upplösning på 1 280 × 1 440 pixlar per öga och en uppdateringsfrekvens på upp till 72 Hz i utvalda applikationer. Detta kan jämföras med Oculus Rift, där specifikationerna ligger på 1 080 × 1 200 pixlar per öga samt en uppdateringsfrekvens på 90 Hz.

Oculus Go finns tillgänglig för beställning nu via Oculus webbplats och kommer i två varianter med antingen 32 eller 64 GB lagring, med en prislapp på 219 respektive 269 euro. Detta motsvarar cirka 2 300 respektive 2 900 kronor.