För cirka ett år presenterade Elsäkerhetsverket en rapport som visade att många av de USB-laddare som säljs på den svenska marknaden är undermåliga. Det handlade då bland annat om otillräcklig isolering och brandskydd, vilket lett till både förstörda enheter och laddare.

Nu går myndigheten återigen ut med en varning och denna gång gällande USB-laddare från e-handelssajten Wish. Totalt har tio laddare från webbutiken testats och samtliga uppvisade så pass allvarliga brister att de anses farliga att använda.

De 10 laddarna klarade inte ens baskraven för säkerhet. Sex av laddarna uppfyller inte kravet på brandbeständighet, utan brinner upp i sin helhet. Ingen laddare klarar kravet på isolationsavstånd. Sex av laddarna har inget isolationsavstånd alls mer än lacken på ledarna och resterande ligger alla kring eller under en halv millimeter, kravet är minst 4 millimeter.

Enligt Elsäkerhetsverket uppfyllde endast fyra av laddarna kravet på brandbeständighet och övriga brinner upp i sin helhet om de fattar eld. Ingen av laddarna uppfyller kravet på isolationsavstånd, vilket även det ökar risken för brand och skada.

De menar att problemet ligger i att det handlar om privatimport, där produkter köps direkt av företag utanför EU. För sådana produkter finns ingen aktör som sett till att de uppfyller säkerhetskraven och att brister upptäcks och åtgärdas. Myndighetens tips till konsumenter är att undvika okända säljare och produkter som saknar information om tillverkare.