År 1992 började studenter vid Illinois universitet i USA utveckla vad som senare skulle komma att kallas Mosaic. Målet var att skapa en webbläsare som skulle göra upplevelsen på webben bättre. Detta genom att göra det möjligt att visa bild och text på samma sida, något som inte tidigare varit möjligt.

Den 22 april 1993 lanserades version 1.0 av Mosaic och innebar en mindre revolution för webben. Webbplatser transformerades från att mest likna dokument till att bli mer lika tidningar, med bilder, text och länkar tillgängliga på samma sida. Bilder hade tidigare varit separata och krävt att användaren klickade på en länk för att visa dessa på en ny sida.

Webbläsaren var till en början endast tillgänglig för Unix-baserade system, men släpptes kort därefter för Windows och Mac vilket ökade populariteten ytterligare. Kort efter lanseringen av Mosaic lämnade dock flera av personerna bakom denna projektet, för att istället gå vidare och utveckla Netscape Navigator.

Netscape Navigatore tog snabbt över som den populäraste webbläsaren på marknaden och Mosaic lades ned endast fyra år senare.