I samband med att AMD under fjolårets Siggraph-mässa avtäckte den nya HEDT-plattformnen Ryzen Threadripper visade de även ett kompakt grafikkort baserat på den kommande arkitekturen Vega. Utseendemässigt liknade kortet Radeon R9 Nano och många förväntade sig därför att även ett RX Vega Nano skulle sällskapa de presenterade RX Vega 64 och 56, något som hittills inte har skett.

Nu hamnar dock Radeon RX Vega Nano åter på tapeten, i och med att Powercolor visar en prototyp av grafikkortet under ett teknikevenemang i Tyskland. Evenemanget tillägnades lanseringen av andra generationens Ryzen-processorer och PC Games Hardware (tyska) rapporterar nu om den oväntade produkten.

Det handlar om ett kort grafikkort som strömförsörjs av en 6-pin och en 8-pin PCI Express och sällskapas av en ensam fläkt och kylfläns i aluminium, som är något längre än kretskortet. Kylanordningen omsluts av en svart kåpa, vilket skiljer sig från varianten på Siggraph-mässan som var av borstad aluminium. Av bilderna att döma finns fyra bildanslutningar av HDMI- eller Displayport-typ.

Powercolor berättar att det inte handlar om ett kretskort av referensmodell, utan ett egendesignat sådant som baseras kring samma nedskalade Vega 10-krets som återfinns i RX Vega 56. Företaget har ännu inte beslutat om produkten ska lanseras skarpt.