Inledning

Produktsegmentet nätverkar och routrar har utvecklats mycket de senaste åren. Det har gått från ett klent utbud av funktioner och ofta buggig programvara till att idag bestå av enheter där samma grundprogramvara lever under lång tid med aktivt underhåll från tillverkaren.

En stor orsak till detta är att hemmarouters tidigare normalt körde både proprietära operativsystem där tillverkaren kanske saknade rätten att modifiera koden, eller helt enkelt bara hade systemet i binärformat. Programvara för administrationsgränssnitt och liknande var inte sällan hemmasnickrade lösningar med tvivelaktig design.

Under huven hos dagens routers för konsumentbruk hittas nästan alltid en systemkrets med två- eller fyra kärnor som baseras på ARM- eller MIPS-arkitekturer körandes någon form av Linux.

Programvara för administration och många huvudfunktioner bygger på välkända produkter med öppen källkod. Skillnaden mellan tillverkare och produkter från en viss tillverkare handlar idag mycket om visuell design, kapacitet och I/O-stöd hos maskinvaran.

First.jpg

Laddat med Dual-NIC PC, nätverkssladdar i varierande färger, Ethernet-till-USB-adapter och utrustning för seriell kommunikation.

Så varför skulle någon göra sig besväret att bygga sin egen hemmarouter idag? Tja, av samma orsak många här på SweClockers väljer att bygga egna spelriggar i stället för att köra på färdigbyggda datorsystem eller konsoler: för att det är kul, lärorikt samt att användaren kanske har något lite mer nischat krav som inte sannolikt hittar in i standardprodukterna.

Guiden tittar på vilka funktioner en hemmarouter/brandvägg förväntas utföra, ger förslag på färdig programvara för ändamålet samt hur programvaran installeras på en dator. Slutresultatet är ett system där de flesta funktioner administreras via webbläsaren på datorn, precis som hos färdigbyggda hemmarouters.

I resten av denna text kommer "brandvägg" få representera både brandväggsfunktionalitet, men även sådant som NAT och webbgränssnitt för att administrera detta. Ordet "brandvägg" används alltså som substitut för brandvägg, NAT och hemmarouter sammantaget.

Lista över komponenter som syns i guiden

Namn

Komponent

Pris

Gigabyte GB-EAPD-4200

Barebone-chassi

Gigabyte GB-EKi3M-7100

Barebone-chassi

Guide – inte ett produkttest

Notera att detta inte är ett test av en specifik produkt. Alla produkter som används i denna guide har tillhandahållits av Gigabyte, men dessa används endast som illustration. Allt som beskrivs i guiden går även att applicera på produkter från andra tillverkare på marknaden.

Testpilot2.jpg

Denna guide skapas i samarbete med Gigabyte

gigabyte_logo.png

Många medlemmar sitter inne på massvis av kunskap. I SweClockers testpiloter får erfarna entusiaster tillfälle att på egen hand testa nya produkter. Nu utökas konceptet med nya inslag – teknikgenomgångar och guider!

Testpiloternas guider skapas tillsammans med en eller flera samarbetspartner, såsom butiker och tillverkare. Dessa finansierar innehållet, bistår med produkter och tillhandahåller dessutom förstahandsinformation om den senaste tekniken.

Trevlig läsning – och glöm för all del inte att kommentera!

Om SweClockers testpiloter