Sedan AMD lanserade sin nya grafikarkitektur Vega under 2017 har nyheterna på grafikkortsmarknaden lyst med sin frånvaro. Det har på senare tid talats om den nya Radeon RX 500X-serien från företaget, vilken väntas vara en uppfräschning av RX 500-serien.

I och med lanseringen av nya bärbara speldatorer från HP introducerar nu AMD den nya produktserien officiellt och meddelar att dessa endast blir tillgängliga för tillverkare av färdigbyggda system. De bekräftar även att de nya grafikkorten endast skiljer sig i namn, och det rör sig om exakt samma kretsar som RX 500.

The Radeon RX 500X series graphics cards is a brand refresh for 2018 OEM platforms that ensures Radeon RX 500 series cards are using the latest ‘Polaris’ architecture-based hardware and driver revisions (Radeon Software Adrenalin Edition) for 2018.

För PCWorld berättar en talesperson för AMD att namnändringen endast görs för att tillverkare ska kunna marknadsföra sina datorer med funktioner som introduceras i och med Radeon Software Adrenalin Edition.

Som tidigare rapporterat handlar det om modellerna Radeon RX 580X, RX 570X, RX 560X, RX 540X och RX 550X som nu släpps. Dessa väntas bli tillgängliga inom kort i och med lanseringen av nya bärbara speldatorer, däribland modeller i HP:s Pavilion Gaming-serie.