Speltester i höga upplösningar

Med de sedvanliga prestandatesterna avklarade passar vi på att komplettera med några extranummer. Först ut är en populär efterfrågan från SweClockers forum, där många användare vill se speltester i högre upplösningar samt vid uppskruvade minneshastigheter.

Sagt och gjort, vi laddar upp med ett urval av relevanta processormodeller och bestyckar dessa med ett Geforce GTX 1080 Ti för att minimera grafikflaskhalsar. Därtill slänger vi in G.Skills minnespaket Trident Z RGB (F4-3200C14D-16GTZR) och vrider upp samtliga plattformars minnesfrekvens till 3 200 MHz vid latenserna 14-14-14-34.

I Battlefield 1 slår vi i en solklar processorflaskhals vid 1080p ihop med Geforce GTX 1080 Ti. Här tar Intel-modellerna position i toppen med drygt 11 procent bättre resultat än nykomlingarna från AMD. Vid upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar flyttas mer last över till grafikkortet och marginalerna minskar till 5 procents försprång för Intel-processorerna.

När vi maxar upplösningsreglaget vid 3 840 × 2 160 pixlar landar agerar grafikkortet flaskhals fullt ut, vilket innebär att vi får i princip raka staplar för samtliga processormodeller.

I The Witcher 3 syns ett liknande fenomen vid 1080p, där processorerna fortfarande är flaskhalsar. Återigen syns Intel-modellerna i toppen, där dessa presterar mellan 11 och 12 procent bättre än motsvarande AMD-processor. Med upplösningen ställd till 2 560 × 1 440 pixlar skiftar lasten över till grafikkortet, vilket ger Intel ett marginellt försprång på 3 procent prestandamässigt.

När vi når 4K UHD-nivån bjuds det inte på några överraskningar. Belastningen ligger som väntat primärt på grafikkortet, vilket resulterar i raka staplar för processormodeller i den här kalibern.

Fallout 4 är starkt processorbundet vid 1 920 × 1 080 pixlar och trådar inte särskilt bra. Detta ger starka avtryck i tabellen, där Intels processormodeller presterar drygt 20 procent bättre än AMD:s nykomlingar. Intressant nog hänger processorflaskhalsen kvar till den högre upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar, där Intel-modellerna tar position 18 respektive 20 procent ovanför sina konkurrerande AMD-processorer.

När vi når upplösningen 3 840 × 2 160 pixlar slås slutligen grafikflaskhalsen i, vilket ger i princip raka staplar för samtliga testade modeller.

Högpresterande grafikkort och upplösningen 1080p resulterar ofta i att processorn agerar flaskhals, och så även i Total War: Warhammer II. De testade Coffee Lake-processorerna från Intel uppvisar här en prestanda fördel på cirka 12 procent över motsvarande modell från AMD. Vid 2 560 × 1 440 pixlar flyttas mer belastning över till grafikkortet, vilket innebär att prestandaförsprånget landar på endast 3 procent.

I vanlig ordning vrids belastningen hårt mot grafikkortet vid 4K UHD, något som återigen innebär närmast raka staplar mellan de olika processormodellerna.

Sist men inte minst har vi Far Cry 5 och vid 1080p har vi återigen den berömda processorflaskhalsen. Intels Coffee Lake-modeller tar här position i toppen med närmare 17 procent bättre prestanda än respektive konkurrent ur AMD:s Pinnacle Ridge-uppställning. Ett snäpp upp på upplösningsstegen vid 2 560 × 1 440 pixlar skiftas lasten till grafikkortet och Intels försprång minskar till cirka 2 procent.

Vid 4K UHD möts vi för femte gången av raka staplar mellan modellerna, då det här är grafikkortet som agerar flaskhals när det ska skyfflas ohyggligt många pixlar.

Tankar kring spelprestanda hos Ryzen 7 2700X och Ryzen 5 2600X

Med resultaten i hand från våra utökade speltester får vi en tydligare bild av hur AMD:s nya processorer har förbättrats mot sina föregångare samt hur de står sig mot motsvarande Intel-modeller. Både Ryzen 7 2700X och Ryzen 5 2600X erbjuder mellan 7 och 10 procent bättre spelprestanda vid processorbundna scenarion ställt mot Ryzen 7 1800X respektive Ryzen 5 1600X.

Den förbättrade prestandan hos Ryzen 2000-serien kan därför av förklarliga skäl minska avståndet till Intels Coffee Lake-modeller, även om det inte räcker hela vägen fram. Vid processorbundna spellaster ligger de sistnämnda ofta runt 11 till 12 procent bättre till än AMD:s diton, medan extremt processorbundna scenarion (Fallout 4) påvisar uppemot 20 procent bättre prestanda till Intels fördel.

Som vi redan visste är speltester i 4K UHD tämligen meningslösa i det här prestandasegmentet av processorer, då flaskhalsen till 99 procent härleds till grafikkortet. Samtidigt är dock raka staplar ett resultat i sig, vilket påvisar att dagens grafikkort inte kan sträcka på benen tillräckligt för att göra det senaste snittets högpresterande processorer till en flaskhals vid kraftigt grafikkrävande scenarion.

Den stora frågan återstår dock – när är egentligen processorn en avgörande faktor för spelprestandan i det här segmentet? Främst handlar det om scenarion där hög bildfrekvens efterfrågas, vilket kan åstadkommas genom att sänka upplösningen och/eller detaljnivån i spelet – något som i de flesta fallen flyttar över en större del av lasten till processorn och gör denna till flaskhals.

Därtill finns det alltid framtidens grafikkort att ha i åtanke, där dessa kommer att höja ribban prestandamässigt ytterligare. Vid fall som tidigare var begränsade av grafikkortet kan dessa framöver istället komma att hållas tillbaka av processorn, men detta kommer givetvis att variera från titel till titel.

Sammanfattningsvis gör AMD framsteg med spelprestandan hos sina senaste generations Ryzen-processorer, och krymper avståndet till Intel ytterligare. Det sistnämnda företaget har dock fortfarande ett visst övertag, och i slutändan är det upp till var och en om skillnaden är tillräckligt stort eller om specifika krav på hög bildfrekvens finns med på agendan.