Panel och färgåtergivning

Reflexfiltret är matt och bra på att trycka undan sekundära reflexer, alltså sådant som inredningen i ett upplyst rum och ansikte syns inte som reflexer i första taget. Däremot blir det en hel del glans i skärmen från ljuskällor som fönster och armatur, särskilt det som slår lite från sidan och förstärks av panelens böjning.

Nu har vi inte de gamla X34-modellerna tillgängliga för direkt jämförelser, men vi upplevde inte att ett ljust rum i sig självt var ett enormt problem hos X34P. Endast direkta reflexer vilka tenderar att dras ut över den välvda panelen. Vi fann inga blödningar eller andra ojämnheter på testexemplaret.

Acer_x34pbmiphzx_reflexer.jpg

Panelen är böjd med en krökning på 1900R vilket gör den ganska tydligt välvd. 1900R anger radien i millimeter och skulle vi placera flera skärmar sida mot sida så att de bildar en cirkel får cirkeln alltså en diameter på 3,8 meter. Detta ska hjälpa med en ”omslutande känsla” men nja, hjärnan vänjer sig fantastiskt snabbt.

Vitbalansen drar mot gult

Annars är detta väldigt mycket en IPS-panel med bra betraktningsvinklar och ett mer väntat lugn i bilden. Färgmässigt är det däremot inte perfekt på testexemplaret som är distinkt gulare än det borde. Och med distinkt menar vi att det blev en direkt reaktion första minuterna med skärmen att den är just gulare än den borde.

Ögat är väldigt förlåtande mot blå vitbalans, de flesta otränade ögon drar bilden mot en väldigt blå balans på instinkt. Men ögat är också väldigt avigt inställt mot grön och gul vitbalans. Det räcker med ett par procent för mycket för att vi ska reagera negativt.

Denna avvikelse i vitbalans går att kalibrera bort med RGB-reglagen i User-läget. Det går förstås också att välja "Color Temp: Normal" men då blir bilden distinkt turkos istället. Det vill säga för mycket grönt och blått.

Acer_x34pbmiphzx_matning_standard.png
Acer_x34pbmiphzx_matning_rgb-adjust.png

Vi noterar också att panelen är optimerad för en annan tonkurva än väntat. Det är den krokformade variant vi även såg på nyligen testade Alienware-skärmen.

Skuggtoner är uppljusade, antagligen för att vara tydligare i spel. För mellantoner och högdagrar, alltså resten av innehållet hela vägen till ljusgrått, är nyanserna istället mörkare än de borde vara. Skärmen kan därför upplevas som något dämpad. Instinktivt körde vi också skärmen lite ljusstarkare som följd av detta.

Krokformad tonkurva

Denna egenskap hos Acer X34P skiljer sig ganska tydligt från de föregående X34-modellerna vi testat. Gamma-reglagen i menyerna påverkar inte den krokformade karaktären utan flyttar endast på nivåerna.

Sådant kan ställa till problem i form av ökad posterisering för de som vill profilera sin skärm för mer korrekt färgåtergivning, till exempel för att använda skärmen för mer krävande färgarbete likt fotoredigering. Just fotoredigering är något som de tidigare X34-modellerna varit kapabla till.

Gamma-reglaget

Effekt på bilden

1.9

Mycket ljusa skuggor men i övrigt en mer normal tonkurva. Snittar på 2,3-potens. Kan te sig som ”blaskigt” men kan fungera för actionspel.

2.2

Ljusa skuggor men dämpad toning av mellantoner och högdagrar. Snittar på 2,6-potens. Detta läge är det förvalda.

2.5

Normala skuggtoner men tydlig dämpning av mellantoner och högdagrar

Gaming

Normal tonkurva nära svart, något mörka skuggtoner och väldigt dämpade mellantoner. Mycket mörkt tonkurva, motsvarande 3,2-potens

Via menyerna når vi en rad andra bildlägen men dessa påverkar inte grundkaraktären utan laddar främst lite olika varianter av befintliga inställningar. Ytterligare inställningar finns men inget som har gynnsam effekt. Blue Light för ännu gulare vitbalans, Dark Boost för ännu ljusare skuggtoner samt Adaptive Contrast för ännu mer fel i tonkurvan, inklusive tydlig posterisering.

Kontrastförhållandet i panelen är 1 000:1, typiskt för IPS-teknik. Belysningen är flimmerfri. Brightness-reglaget har följande effekt:

Brightness

Ljusstyrka

100

314 nits

80 (förval)

270 nits

53

200 nits

26

120 nits

13

80 nits

0

36 nits