Latens och eftersläp

Likt andra testade spelskärmar med G-Sync är det tillräckligt låg latens, input lag, hos Acer Predator X34, precis under 10 ms. Tumregeln är någonstans under de 10 ms drar vi gränsen för precisionen i kameramätmetoden. Inget oväntat konstigt eller nytt här – höga latenser är idag väldigt ovanligt på spelskärmar.

Över HDMI när vi testar med Leo Bodnar Input Lag Tester och 1080p/60-signal är latens mellan ca 8,5 till 17 ms från överkant till underkant av skärmen. Alltså något högre än via Displayport. Gissningsvis som följd av skalning, men också att Nvidia helt enkelt inte är lika noga med HDMI-ingången på G-Sync-modulen.

Acer_x34pbmiphzx_respons_100vs120.jpg

Panelen må vara ”likadan” som i tidigare testade X34-modellen men det är ändå vissa skillnader. I första hand lär det handla om att såväl paneltillverkning som intrimningen av panelen för G-Sync-modulen kan skilja sig.

Den största skillnaden kommer vid 120 Hz där X34P är mer distinkt och skarp i rörelser än vid 100 Hz. Men denna tydlighet har också en aning skuggor och konturer från overdrive av panelen. Skillnaden syns för ögat, särskilt på testbilderna likt testufo.com. Samtidigt är detta inte lika uppenbart i spel.

Acer_x34pbmiphzx_respons_old_vs_ny.jpg

Gamla X34 vid 100 Hz mot nya X34P i 100 och 120 Hz avslöjar att X34P är optimerad för skarpaste rörelser vid just 120 Hz

Jämfört med den ursprungliga X34 är resultatet väldigt snarlikt. Nu har vare sig vi eller Acer den gamla skärmen på lager men jämför vi UFO-bilder från förr och från idag är det återigen väldigt snarlikt vid 100 Hz. X34P är kanske aningens mindre distinkt i 100 Hz. Samtidigt är den steget bättre i just 120 Hz, som den gamla skärmen inte når.

Acer_x34pbmiphzx_respons_100hz_od.jpg

Likt andra G-Sync-modeller finns det ytterligare två overdrive-lägen. Off-läget ger påtagligt mer eftersläp och Extreme-läget ger synliga skuggor. Inget av dem är särskilt gynnsamt utan det förvalda Normal-läget är det som plockar allra minst av nackdelarna. Precis som hos tidigare G-Sync-skärmar vi testat.

Saknar eftersläpsreducering

X34P har ingen eftersläpsreducering, ULMB som det benämns i G-Sync-världen. Detta är så långt vi märkt sällsynt på större och bredare paneler. I fråga om eftersläp är det ganska ”IPS-typiskt” och kommer att te sig mjukt i rörelser för de som är vana med en TN-panel i en spelskärm.

Samtidigt gör 100 och 120 Hz också sitt. Jämfört med en allroundskärm på 60 Hz är det förstås en helt enorm kontroll över eftersläpen hos X34P.

Vi noterar att skärmen får retention ganska snabbt med skuggbilder efter statiska mönster i rörelse, typiskt då på UFO-bilden. De försvann lika snabbt som de kom och uppträdde inte någon annanstans än under just UFO-testerna. Spår av detta kan delvis synas i UFO-bilderna.