I höstas lanserade Intel 8:e generationens Core-processorer för stationära datorer, med de sexkärniga Coffee Lake-modellerna i spetsen. Vid lanseringen saknades dock styrkretsar i de lägre prisklasserna, vilket innebar att endast dyrare moderkort med toppkretsen Z370 fanns att tillgå. Nu har det dock blivit dags för företaget att rulla ut de resterande styrkretsarna, vilka ska möjliggöra mer prisvärda lösningar.

Lanseringen utgörs av styrkretsarna H370, H310 och B360 för konsumentmarknaden samt den företagsinriktade kretsen Q370 – där den sistnämnda utmärker sig med stöd för Intel vPro. De nya konsumentinriktade kretsarna toppas av H370, vilken påminner om Z370 med undantag för nedlåst överklockning samt färre antal PCI Express 3.0-banor via styrkretsen.

Längre ner i uppställningen syns B360, som erbjuder färre PCI Express 3.0-banor via styrkretsen (12 ställt mot 20 i H370). I det absoluta instegssegmentet återfinns H310, där denna endast har sex PCI Express 2.0-banor tillgängliga via styrkretsen samtidigt som den saknar stöd för NVME-baserade SSD-enheter och Intel Optane.

En intressant aspekt hos de nylanserade styrkretsarna är att de baseras kring en nyare Platform Controller Hub (PCH) än Z370 med ytterligare funktionalitet. Här syns bland annat integrerat stöd för USB 3.1 Gen 2 (10 Gb/s) i samtliga kretsar med undantag för H310. Därtill tillkommer inbyggd stöd för trådlöst nätverk enligt 802.11ac-standarden i samtliga nykomlingar.

Gällandes det trådlösa nätverket är detta dock något som respektive moderkortstillverkare måste välja själva huruvida de vill integrera. Även om styrkretsen har stöd för det krävs ytterligare antennhårdvara och kretsbanor på moderkortet, vilket ökar priset på det sistnämnda – något som kan tänka sig bli en avgörande faktor för riktigt billiga modeller.

Moderkort med Intels nya styrkretsar väntas hitta ut i butiker under april.