Så fungerar Asus Aimesh – förvandlar vanlig router till mesh

I det första avsnittet av SweClockers nya satsning "Så fungerar" förklarar Karl Emil Nikka hur tekniken Asus Aimesh gör det möjligt att koppla ihop flera routrar för att utöka räckvidden i det trådlösa nätverket.

4. Roaming och sammanfattning

Roaming

I stället för att använda de officiella roaming-protokollen 802.11k, -r och -v har Asus satsat på en egen lösning. Fördelen med Asus lösning är att den till skillnad från tidigare nämnda tekniker fungerar utan något särskilt stöd i nätverkskortens drivrutiner. Exakt hur den åstadkommer detta är fördolt i dunkel, då lösningen saknar officiell dokumentation.

asus_aimesh.jpg

I våra tester med två olika nätverkskort (ett på Windows och ett på Mac OS) kan vi konstatera att Aimeshs roaming-lösning fungerar i klass med andra mesh-paketlösningar som inte stöder de officiella roaming-protokollen. Det blir ett litet hack i anslutningen medan klienten hoppar mellan mesh-noder, men det hacket är så litet att det inte påverkar applikationerna.

Operativsystemet reagerar inte och pågående nedladdningar fortsätter oförhindrat. Det går till och med att föra IP-telefonisamtal utan att de kopplas ned. I och med att IP-telefoni är så pass realtidskritiskt blir det dock en liten störning i samtalet precis vid bytet. Bortsett från detta sker roamingen sömlöst från ett användarperspektiv.

Sammanfattning

karl_emil_nikka_with_tablet.jpg

I serien "Så fungerar" recenserar vi inte produkter. Här förklarar vi i stället de bakomliggande tekniska lösningarna, hur de används och givetvis hur de fungerar. Därför presenteras inga renodlade prestandatester eller utmärkelser.

Det går däremot att konstatera att Aimesh fungerar som utlovat. Lösningen är enkel att sätta upp och levererar vad som förväntas.

Själva Aimesh-panelen i webbgränssnittet och appen hade dock gärna fått ge en bättre överblick över hur signalen distribueras och haft inställningsmöjligheter för detta. Det är samtidigt något som Asus skulle kunna lägga till i en framtida mjukvaruuppdatering.

Med det sagt tackar vi för denna gång och börjar fila på nästa avsnitt i programserien Så fungerar!

Läs mer om Asus Aimesh på Asus.com