Tekniken Asus Aimesh

Asus har valt att gå sin egen väg. Till skillnad från kollegorna i branschen har de inte enbart släppt ett traditionellt mesh-paket: Asus Lyra. De har också begåvat flera av sina befintliga routermodeller med en funktion som kallas Aimesh. Genom att aktivera den kan vanliga routrar förvandlas till mesh-noder.

Bland Aimesh-kompatibla routermodeller syns den numera klassiska Asus RT-AC68U. Den har hängt med sedan 2013 och toppar än idag Prisjakts popularitetsranking. Alla som har en sådan router kan lägga till mesh-stöd genom att installera den senaste mjukvaruversionen (något som ändå bör göras av säkerhetsskäl).

När Aimesh väl är aktiverat kan administratören ansluta fler Aimesh-kompatibla routrar genom en ny panel i webbgränssnittet eller appen. En underhållen lista över kompatibla modeller finns på Asus webbplats. I skrivande stund gäller följande modeller.

Aimesh-panelen i AsusWRT-gränssnittet.

Aimesh-panelen visar vilka noder som är anslutna samt hur de är anslutna.

Routrar med tekniken Asus Aimesh

Modell

Aimesh

Max. teoretisk hastighet (5 GHz)

Lägsta pris

Asus RT-AC68U

Ja

1 900 Mbit/s

Asus RT-AC86U

Ja

2 167 Mbit/s

Asus RT-AC88U

Ja

2 167 Mbit/s

Asus RT-AC1900U

Ja

1 300 Mbit/s

Asus RT-AC2900

Ja

2 167 Mbit/s

Asus RT-AC5300

Ja

2 167 Mbit/s

Aimesh-lösningen har flera fördelar för den mer avancerade användaren. För det första möjliggör tekniken att blanda routrar med olika hastigheter. På så sätt kan mesh-nätverket byggas upp med prestandanoder där det behövs och enklare noder där hastigheten är mindre viktigt.

För det andra behåller routern alla funktioner och inställningsmöjligheter som den redan har. För det tredje samlar och distribuerar Aimesh inställningarna för samtliga noder. Det gör att administratören enbart behöver göra inställningarna en gång för hela systemet, i stället för en gång per basstation.

Wifi-inställningar i AsusWRT-gränssnittet

Med Aimesh kan inställningar och mjukvara uppdateras centralt för alla mesh-noder.

Med Aimesh fungerar en av routrarna som huvudnod. Den kan antingen agera router (som kopplas direkt till internet) eller accesspunkt (som kopplas till en befintlig router eller ”gateway”). Det sistnämnda alternativet är användbart om internetoperatörens utrustning måste användas och inte går att försätta i bryggat läge. För att ta del av alla funktioner är routerläget dock att föredra.

Resten av Aimesh-routrarna övergår till att agera mesh-repeatrar. De distribuerar signalen trådlöst mellan varandra och fram till klienterna. Nätverksportarna på baksidan övergår till att fungera som mediabryggningsportar dit trådbundna klienter kan kopplas, exempelvis spelkonsoler och nätverksskrivare.

I hem där det är möjligt att dra nätverkskabel kan Aimesh-routrarna också agera mesh-accesspunkter. Aimesh-routrarna växlar automatiskt över till mesh-accesspunktsläge ifall de upptäcker en kabelanslutning.

Värt att lägga märke till är att vid anslutning av en Aimesh-router som accesspunkt ska, oväntat nog, mesh-nodens WAN-port kopplas till en av huvudnodens LAN-portar.

Aimesh stöder sammanlagt upp till fem noder inklusive huvudnoden. Tekniken gör det också möjligt att låta en mesh-repeater skicka vidare signalen till en annan mesh-repeater, vilken i sin tur kommunicerar med klienten.