Inledning

Alienware är kanske mest kända för sin fantastiska datorchassin med utomjordiskt tema. Fantastiskt i sammanhanget syftar dock kanske mest på fantasifullhet, mer än form och funktion.

Idag är det mer bärbara speldatorer och tillbehör som är fokus och dit hör också ett par spelskärmar. Vi har testat den slimmade 25-tummaren AW2518H som kör 240 Hz, 1 920 × 1 080 pixlar på TN-panel. Här också försedd med Nvidia G-Sync. Detta gör att skärmen hamnar i den kategori av skärmar vi listar som kvalitetsspelskärm – högre frekvens i Guiden till Bildskärmsköpet.

alienware_aw2518h_produkt_ovan_snedd.jpg

Som sådan är Alienware AW2518H precis som väntat och den är också mycket snarlik med andra skärmar vi testat i samma kategori. Med betoning då på just snarlik, för det är inte helt identiskt. Detta då AW2518H kan ses som en förbättring men också en försämring jämfört med andra skärmar vi testat. Om vi får peka med hela handen kommer talesätt som ”samma skrot och korn” och ”du vet vad du får” passa väldigt bra här.

Alienware har också modellen AW2518HF som är Freesync-versionen av samma panel och har en betydligt mildare prislapp. Dock är det oklart hur mycket det skiljer sig i praktiken. Nvidia G-Sync-modulen är som bekant så mycket mer än enbart själva G-Sync-funktionen.

Modulen tar över hela panelen i egenskap av scaler och kretsuppsättning vilket påverkar såväl bild som funktion, inklusive anslutningar och menyer. Därför kan vad som i grunden verkar vara ”samma skärm” leda till väldigt olika resultat i fråga om sådant som just eftersläpsnivåer. LCD-Panelen må vara densamma men produkten kan vara väldigt annorlunda.