Världens tillgång på flashminnen är i dagsläget stram, där flera större aktörer som Samsung, SK Hynix och Toshiba arbetar febrilt för att möta efterfrågan. Orsaken sägs delvis vara att bärbara datorer och smarta telefoner i allt större utsträckning utrustas med flashminnen.

Nu rapporterar Anandtech via taiwanesiska Technews att en av Samsungs minnesfabriker drabbats av en halvtimmes strömavbrott. Avbrottet inträffade den 9 mars och skedde i en av världens största produktionsanläggningar för V-NAND nära Pyeongtaek, Sydkorea.

Konkret innebär avbrottet att mellan 50 000 och 60 000 kiselplattor (eng. wafers) delvis eller fullständigt förstörts. Detta motsvarar 11 procent av Samsungs tillverkningskapacitet för mars, eller 3,5 procent av hela den globala kapaciteten. Produktionen har sedan dess återupptagits, och fabriken ska inte ha några permanenta skador.

Hur detta kommer påverka de globala minnespriserna är i dagsläget oklart. Enligt rapporten har Samsung ännu ett lager för att täcka beställningar på kort sikt. Bolagets egna produkter som nysläppta Samsung Galaxy S9 uppges inte heller påverkas då det nuvarande lagret väntas täcka efterfrågan flera månader framåt.