Sammanfattning

Slutna vattenkylare kan i teorin vara ett utmärkt val till processorkylare, men som olika modeller har visat förut så dras många med diverse oljud och bristande pålitlighet från bland annat pumpen. För varje år har det blivit förbättringar från varje tillverkare, både i prestanda och pålitlighet.

Kylaren från Cooler Master med det långa namnet Masterliquid ML240L RGB har en gedigen konstruktion, vilket även inkluderar plastdelarna som annars brukar bli lidande. Allt är dock inte guld och gröna skogar, då det första hindret dyker upp redan vid monteringen som snabbt visar sig vara knepig för en ensam person.

Masterliquid_ML240L-13.jpg

Mycket av detta beror på bakstycket som inte riktigt sitter fast tills kylblocket skruvas fast, och är ganska krånglig att hålla kvar på samma plats under montering. Då krävs det att bakstycket hålls på plats och kylblocket ska placeras på rätt position, samtidigt som skruvarna ska letas upp och dras åt. Väldigt få har tre armar som kan göra allt detta samtidigt, men för oss vanliga är det enklast att ta hjälp av en annan vid montering.

Andra problemet är fläktarna där allt pekar på dåliga motorer eller lager för flertalet av exemplaren. Redaktionen fick ta in en extra uppsättning fläktar när första paret misstänktes vara felaktiga, men samma klickljud uppstod för samtliga fyra fläktar som testades. Missljudet uppstod enbart om fläktbladen hängdes nedåt, och försvann snabbt vid några graders lutning.

Bortsett från det levererar Masterliquid ML240L RGB bra prestanda även i lägsta LNA-läget. Värmen går att hålla på en relativt låg nivå utan att låta fläktarna gå igång allt för mycket, dock kan det vara aktuellt att byta fläktarna.

Masterliquid_ML240L-2.jpg

Prismässigt hamnar Masterliquid ML240L RGB runt 850 kronor, vilket för en vattenkylning med 240 mm-radiator är ganska konkurrenskraftigt. Som nämnts kommer den med en del nackdelar också som måste tas med i beräkningen för den som är intresserad av modellen.

Sammanfattningsvis övertygar inte Cooler Master Masterliquid ML240L RGB, och knepig montering och fläktar med klickljud väger tyngre än den goda kylprestandan i bedömningen.

Fördelar

  • Bra kylprestanda

  • Konkurrenskraftigt pris

  • Medföljer kontroller för RGB-styrning

Nackdelar

  • Knepig montering

  • Byte av skruvhuvud under montering

  • Klickljud från fläktarna

Pris vid publicering: 800 kronor
Lägsta pris: