Montering

Då har det blivit dags för montering av Cooler Master Masterliquid ML240L RGB och medföljer gör monteringsanordningar för dagens moderna plattformar. Monteringen skiljer något från plattform till plattform men grundprincipen är densamma.

Masterliquid_ML240L-10.jpg

Beroende på plattform behövs olika fästanordningar, där AMD-baserade plattformar använder sig av de förmonterade fästena på moderkortet för att hålla fast kylblocket. För Intels HEDT-plattform används fyra skruvar direkt i de kringliggande gängorna kring sockeln, likt många andra kylare för segmentet.

Masterliquid_ML240L-18.jpg
Masterliquid_ML240L-19.jpg

Redaktionen använder sig av Intel Coffee Lake och LGA 1151, vilken då använder sig av ett bakstycke för att hålla kylaren på plats. Stycket är gjort av plast och kommer med fyra gängade distanser med tillhörande fästklammer. Bakstycket har tre olika lägen för distanserna, vilka är till för olika plattformar från Intel.

Masterliquid_ML240L-20.jpg
Masterliquid_ML240L-21.jpg

Bakstycket placeras på moderkortets baksida genom att trä skruvarna genom de befintliga hålen. Plastramen går att montera fast med moderkortet redan i chassit, vilket i detta fallet är ett Fractal Design Arc. Nämnvärt är att det inte medföljer någon dubbelhäftande tejp eller liknande, vilket gör att plattan har en tendens att flytta på sig vid montering av kylblock.

Masterliquid_ML240L-14.jpg

Innan det är möjligt att fästa kylblocket på processorn måste två metallskenor monteras fast på pumpen. Detta görs med hjälp av totalt fyra skruvar som fästs in från undersidan, vilka hamnar tillräckligt långt in för att inte orsaka problem för moderkort eller processor.

Masterliquid_ML240L-23.jpg

För att skruva fast kylblocket ordentligt används fyra skruvar med annat skruvhuvud än övriga skruvar som används. Detta innebär att användaren måste byta mejsel eller bit under monteringsprocessen.

Masterliquid_ML240L-3.jpg

Slutligen är det dags att applicera kylpasta och skruva fast kylblocket. Detta görs genom att dra åt skruvarna tills det säger stopp och då har kylblocket full kontakt med processorns värmespridare. Eftersom bakstycket inte sitter fast i något är det en relativt knepig process att få fast kylblocket och skulle nog behöva en extra uppsättning händer.

Masterliquid_ML240L-4.jpg

Cooler Master rekommenderar att radiatorn monteras i toppen av chassit, med fläktarna monterade under medan de blåser ut i från chassit. För att göra detta behövs de åtta skruvarna som medföljer i lådan, där dessa har skruvhuvuden för stjärnmejsel.

Masterliquid_ML240L-2.jpg

Som tidigare nämnts monteras fläktarna på undersidan av radiatorn och blåser luften ut och genom radiatorn. Skruvarna som används är av den längre typen för att nå hela vägen till radiatorn. Möjligheten finns även att montera dessa på ovansidan och dra luft in från toppen, men är inte rekommenderat av tillverkaren.

Masterliquid_ML240L-9.jpg
Masterliquid_ML240L-5.jpg
Masterliquid_ML240L-6.jpg
Masterliquid_ML240L-7.jpg
Masterliquid_ML240L-8.jpg

När allt är inkopplat och systemet är igång är det svårt att undvika belysningen på både kylblocket och fläktarna. Denna kan ändras med hjälp av den medföljande kontrollerna som kopplas ihop med RGB-kontakt, och strömmatas av en liten 2-pins-kontakt med en 4-pins molexkontakt på andra sidan. RGB-belysningen har även stöd för en drös olika belysningstekniker från bland annat Asus, MSI, Gigabyte och Asrock.

Masterliquid_ML240L-16.jpg
Masterliquid_ML240L-17.jpg

När redaktionen skulle montera ned kylaren igen upptäcktes det komplikationer från den något krångliga monteringen. De gängade distanserna på bakstycket har blivit något deformerade efter fästena från kylblocket, vilka gör att distanserna fastnar i hålen på moderkortet. Vi rekommenderar att vara väldigt försiktig vid montering så inte liknande händer.