Mot slutet av sommaren förra året lanserade AMD nya högpresterande grafikkort i serien Radeon RX Vega. Totalt två modeller stod på menyn, RX Vega 64 med lika många beräkningsenheter, och RX Vega 56. Grafikkorten presterade i många fall väl, men led av problem med hög värmeutveckling och strömförbrukning.

Nu avtäcker kylartillverkaren EK Water Blocks (EKWB) det heltäckande vattenblocket EK-FC Radeon Vega RGB för RX Vega-baserade grafikkort. Huvudattraktionen utöver den förbättrade kylförmågan är i detta fallet integrerad RGB-belysning. Vattenblockets lysdioder är kompatibla med flertalet moderkortslösningar tack vare en vanlig 4-pins 12V-kontakt.

Vattenblocket kyler både grafikkrets, spänningsregulatorer samt HBM2-minne, och vattnet kan flöda åt valfritt håll med bibehållen prestanda. EKWB trycker även på att svagare pumpar fungerar mycket väl med systemet. Designmässigt rör det sig om en ovandel i genomskinlig akrylplast och en bas av nickelpläterat koppar.

Som tillval finns även en svart och en genomskinlig täckplåt, men företaget uppger att täckplåten på AMD:s referenskort fungerar med vattenblocket. Detta gäller dock inte de vattenkylda varianterna från AMD. Därutöver finns möjlighet att montera kortet i en medföljande I/O-bracket, varpå det enbart tar upp en expansionsplats.

Slutligen tillkommer ett speciellt plastskydd som kan monteras över vattenblocket. Detta gör det möjligt att se Radeon-loggan lysa från sidan. EK-FC Radeon Vega RGB finns tillgängligt i bolagets webbutik för 129,9 euro, motsvarande omkring 1 320 kronor.