#1 - VESA certifierar DP8K

Ett av de stora problemen med Diplayport är kablagen där felaktiga kablar kan mata ström från skärm till grafikkortet, vilket i praktiken kan orsaka en kortslutning. I värsta fall leder det till ett trasigt grafikkort eller mer bekymmer med att starta datorn eller väcka skärmen ur vila. SweClockers forum har en lång och omfattande forumtråd kring detta.

DP8K-logga.jpg

Displayport ger också mer konkreta problem även med korrekt konstruerade kablar. Det kan vara svårt att uppnå tillräcklig bandbredd för att köra skärmarna i exempelvis 144 Hz över 2 560 × 1 440 pixlar. Detta gäller särskilt i långa längder, vilket då är allt över 2 meter.

Ny certifiering underlättar

Displayport-kablar som är certifierade av VESA ska klara av alla hastigheter som de är specificerade för i version 1.3 och 1.4 av specifikationen. Problemet är att det är väldigt få kablar som bär någon form av officiell certifiering.

Framförallt är det svårt för en vanlig konsument att veta vilka kablar som är certifierade och inte. Det är svårt att veta om kabeln orkar den bandbredd du vill ha eller om kabeln du köper har den felaktiga kopplingen.

DP8K-certifiering ändrar på detta och ger ett tydligare hjälpmedel för dig som köpare att finna en kabel som ska fungera. Vi har fått en sådan kabel från Deltaco, artikelnummer DP8K-1020, och det ska bli intressant att testa så fort det kommer skärmar som använder en högre bandbredd, till exempel de 4K/144 Hz-skärmar vi väntar på.

Ursprunglig nyhet om VESA DP8K