#4 - Micro-LED är nog inte vad många hoppats på

Samsung försök att klä gammal teknik i en ny kostym genom att döpa sin befintliga LCD:er till ”QLED” har haft en viss framgång. Det är inga tokfel på apparaterna som sådana men inget är egentligen revolutionerande nytt. LCD med en annan typ av ljuskälla.

På CES verkade Samsung inte ha så mycket nytt att visa. Istället blev det Micro-LED-tekniken som blev deras teknikdemonstration. Återigen handlade det om en ny teknik som framställdes som ett alternativ till OLED.

Samsung-CES-2018-13.jpg

För de som då undrar om det är ett alternativ till OLED är svaret nej. Räkna inte med någon skärm eller TV med Micro-LED inom någon som helst rimlig framtid, eller ens någonsin. Detta var en teknikdemo i brist på annat att visa.

LED-baserade displayer har funnits i många år och används för utomhusreklam och olika typer av bild i sådant som sportsammanhang, konserter och liknande. Vad som är nytt här handlar främst om hur kompakt Samsungs teknik är. Tekniken är dock inte tillräckligt kompakt för en vanlig TV och än mindre en bildskärm.

Kommer att kosta många skjortor

Den 146-tums stora ”The Wall” som visades består av ihopsatta segment. Gissningsvis, baserat på hur liknande teknik normalt kostar kommer prislappen för den bli 1–2 miljoner kronor. Samsung teknik må leda till bättre displayer i den typen av sammanhang, när en vägg på 20 kvadratmeter ska täckas med bild och budgeten ligger på flera miljoner kronor.

Detta är så avlägset från gemene mans skrivbord eller för den delen vardagsrum som det bara kan bli. Möjligtvis får vi se Micro-LED som en effektiv ljuskälla till kommande LCD-TV och skärmar. Undertecknad skulle gladeligen äta upp sin hatt om renodlade Micro-LED-skärmar för något som helst rimligt pris dyker upp inom de närmaste fem åren.

Ursprunglig nyhet om Micro-LED