#3 - BFGD-konceptet

Nvidias utspel med BFGD och uppenbara referens till Doom i form av Big Format Gaming Display är intressant på flera plan. Bland annat ur aspekten att det finns en drivkraft från Nvidia att faktiskt göra bättre skärmar som passar för de som spelar spel.

Detta skiljer sig mycket från TV-branschen som i första hand drivs av försäljning och bondfångerifinesser, där teknisk prestanda ofta tar ett kliv tillbaka. Det gäller särskilt när det handlar om att koppla en PC till TV:n.

Nvidia_BFGD-4.jpg

Uttryckt på annat sätt är tanken med BFGD att kombinera det som gör en high-end-TV till en high-end-TV med något som också fungerar med PC-spelande. Det handlar bland annat om låg latens, höga frekvenser och kontroll över eftersläp. Även det som saknas i dag på en TV i form av exempelvis Displayport-anslutning. Och allt då utan någon inbyggd TV-mottagare och sådan häst-och-vagn-teknologi.

65 tum – enbart prototyper

Vad som visade på CES var verkligen prototypbyggen med 65-tums LCD-paneler. Kort och gott stora spelskärmar kapabla till 4K i 144 Hz men också modern teknik som HDR och större färgrymd, sådant som finns på en modern TV i den bättre klassen.

Dagens TV tar, med få undantag, inte emot mer än 60 Hz och i de få fallen handlar det om 1080p-signal i 120 Hz. Latenserna är som regel i klass med en sämre allroundskärm även i spelläget. Utanför spellägena är det ofta ospelbart på grund av latenserna.

Nvidia_BFGD-5.jpg

BFGD-konceptet kan få betydelse på flera plan. Dels kommer du som idag känner frustration över TV-utbudet i fråga om PC-egenskaper få gehör på önskemålen. Konceptet handlar om stora spelskärmar i första hand.

BFGD kan få större betydelse

Det kan också få traditionella TV-tillverkare att börja lyssna på kraven. När de tappar försäljning av sitt premiumsegment till BFGD-konceptet kanske de äntligen börjar lyssna.

För är det något jag har lärt mig genom åren är det att det är ganska täta skott mellan ”PC” och ”TV” på ett och samma företag. ”Vi gör TV, inte PC-skärmar” är ett vanligt argument. Ett argument som givetvis inte är rotat i verkligheten. Detta har Nvidia fattat och de vill ändra på saker och ting.

Än så länge har endast stora 65-tummare visats och prisnivåerna på de färdiga produkterna lär inte vara nådiga. I klass med TV-tillverkarnas flaggskepp, gissningsvis. Men det finns inget som hindrar att utvecklingen leder till mindre storlekar eller för den delen större storlekar.

Ursprunglig nyhet om BFGD