Sammanfattning

Vad Dell verkligen lyckas med hos sin 4K-breda skärm är den utmärkta bildkvaliteten. Det märks att alla resurser är riktade mot just detta, med konsekvent färgåtergivning över en stor yta. Som allroundskärm betraktat hör U3818DW därför till den högre klassen. Om vi går upp ett steg i kvalitet hamnar vi på nivån med yrkesskärmar med hårdvarukalibrering och U3818DW kan beskrivas som steget under denna nivå.

Jämfört med premiumskärmarna i 16:9 och 21:9-format är det just en högre nivå på färgåtergivningen. Allt förstås i 60 Hz och då utan spelskärmarnas egenskaperna i fråga om eftersläpsnivåer och finesser som adaptiv synkronisering. Det är dock möjligt att spela på U3818DW – så länge användaren har rätt nivåer av förväntan och rätt typ av spel.

Dell_U3818DW_lampreflex_2.jpg

Den utmärka färgkvaliteten är en styrka. Samtidigt kräver detta, i alla fall på vårt testexemplar, att skärmen faktiskt kalibrerar manuellt. Vi kan ännu en gång konstatera att Dells ”fabrikskalibrering” inte riktigt har den innebörd många tror att det har. Det är därför en bra idé är att komplettera skärmen med mätutrustning, för då finns det all möjlighet i världen att lita på skärmen för rätt färger inom sRGB- och Rec.709-standard.

Dell bygger också in flera finesser likt en KVM-switch och det är gott om bildanslutningar. En anmärkning är att skärmen har två stycken moderna HDMI-anslutningar men trots det inte tar emot modernt HDMI-material likt 4K-upplöst bild och HDR.

Samtidigt klarar inte många datorer att driva skärmens 3 840 × 1 600 pixlar över HDMI, vilket lämnar en ensam Displayport och en kanske mer svåranvänd USB Type-C för att driva skärmen. Stativet orkar heller inte riktigt med skärmens bredd och det gungar när vi använder menyerna.

Inget av detta är dock direkta hinder mot att U3818DW ska fungera som den är tänkt att fungera. Som produkt betraktat är U3818DW en bra skärm med utmärkt bildkvalitet.

Dell U3818DW är en bra ultrabred arbetsskärm som är kapabel till hög bildkvalitet och färgprecision

Fördelar

  • Bildkvaliteten

  • Färgåtergivningen

  • Inbyggd KVM-Switch

Nackdelar

  • HDMI-ingångarna klarar inte 4K

  • Eftersläpen kan märkas

  • Gungigt stativ

Cirkapris vid publicering: 12 500 kronor
Lägsta pris: