Färgåtergivning

Dell U3818DW har kapaciteten till hög precision i färgåtergivningen. Som tidigare nämnt är 8-bitars nyansering fri från posterisering och alla nyanssteg är med. Men själva skärmen är inte så värst färgkorrekt från början. Vi måste ta till mätutrustning för att finna rätt nivåer för det är synliga färgfel i alla bildlägen.

Dell_u3818dw_matning_standard_default.jpg

Blåturkos vitbalans direkt ur kartong med sRGB-tonkurva

Dell_u3818dw_matning_custom_color_default.jpg

Custom Color-läget ger grönturkos vitbalans och 2.2-gamma

Dell_u3818dw_matning_custom_color_rgb-adjust.jpg

Manuell kalibrering av vitbalans löser detta med mycket bra resultat

Dell_u3818dw_matning_custom_rgb_uniformity.jpg

Uniformity-läget följer sRGB. 256-stegsmätning för alla luminanssteg vid 8 bitar

Vitbalansen sitter inte där den borde vara utan skärmen är för blå. Bildläget som har bäst förutsättningar, Custom Color, är samtidigt för grönt. För de som har möjlighet att åtgärda detta finns all möjlighet till utmärkt och kvalitativ färgåtergivning hos U3818DW.

Detta gäller så länge det handlar om sRGB- och Rec.709-färgrymd, för det är vad skärmen ger. I fråga om mätare fungerar en X-Rite i1 Display Pro alldeles utmärkt.

Pappret säger inte så mycket

Dell har sin tradition med ”fabrikskalibrering”. Snart har vi i våra tester också en tradition i att förklara att denna ”fabrikskalibrering” faktiskt inte betyder vad många tror att den betyder.

Tvärtom säger pappret som följer med att det faktiskt inte riktigt är kalibrerat. Pappret anger att det är standardläget i förhållande till sRGB med funktionen Uniformity Compensation aktiverat. Så långt allting väl, då pappret faktiskt visar en gnutta högre färgtemperatur, alltså att skärmen ger en gnutta blå vitbalans.

Dell_U3818DW_kalibreringspapper_ny.jpg

”Fabrikskalibreringen” vilken som vanligt inte riktigt stämmer. Det som presenteras på pappret är också ofullständigt för att det ska räknas som en kalibrering.

Men skärmen är faktiskt mycket blåare än vad pappret visar och ligger över 7 600 Kelvin med en dominans av grönt över rött. Alltså blåturkos. Inte de runt 6 700–6 800 K som går att ana från grafen på pappret. Grafen som kallas för ”Grey-Scale tracking” är inte mer precis än så. Och en graf över färgtemperatur är heller inte en graf över gråskala, utan över förhållandet mellan rött och blått. Bilden kan alltså fortfarande vara väldigt grön eller rosa och ändå ha samma färgtemperatur.

sRGB med blåturkos vitbalans

Standardläget är kartonginställningen som då är blåturkos i vitbalansen. Läget ger heller inte riktigt rätt mättnad hos färgerna, vilka är aningens för matta och bleka. Bildläget ger ca 750:1 i kontrastförhållande.

Tonkurvan eller ”gamma” följer sRGB-normen som alltså är ljusare i mörka nyanser jämfört med de facto-standard och HDTV-normer som baseras på en potensfunktion, ofta 2,2-potens. Vi kan inte välja någon annan tonkurva i skärmens menyer.

Uniformity Compensation-funktionen används för en jämnare återgivning över ytan. Funktionen halverar ljusstyrkan och sänker även kontrastförhållandet till ca 450:1. Men det blir verkligen en jämnare och uniform återgivning över ytan. Uniformity Compensation är som ett separat sRGB-bildläge jämte alla andra. Det är för blått men vi kan sedan kalibrera skärmen med gott resultat.

Dell_U3818DW_preset_modes.jpg

Det finns ytterligare och kanske mindre användbara bildlägen som Comfort-view (gulare vitbalans) och Movie och Game som båda är felaktiga. Movie-läget är alldeles för blått som exempel. Color Temp-inställningen har ett reglage som står på 6500K. Det är dock synligt blått i sin vitbalans och mäter runt 8000K

Custom Color och manuellt kalibrering

Custom Color-läget längst ned är det som är mest intressant. Dessvärre är det alldeles för grönt i vitbalansen, fast det har även reglage för kalibrering. Vi når också ett kontrastförhållande nära 950:1 och det är klart och tydligt en helt annan nivå av dynamik i bilden.

Tyvärr klipper det aningen mot vitt och sänkt Contrast-reglage är nödvändigt. Detta tar också ned kontrastförhållandet och ljusstyrkan en del.

Dell_u3818dw_CC_custom_100-93-97.jpg

Custom Color-läget med kalibrerad vitbalans

Dell_u3818dw_CC_uniform_100-95-89.jpg

Custom Color-läge och Uniformity på ger än mer färgprecision

Dell_u3818dw_CC_deafult.jpg

Standard-läget är blåare i vitbalansen vilket påverkar alla färger

Custom Color har flera reglage för kalibrering med Gain, Offset samt sådant som påverkar färgrymden med Saturation och Hue. Det räcker dock väldigt långt genom att endast använda Gain-reglaget och få till en jämn balans genom gråskalan via mätutrustning. För de som vill ha ytterligare precision går det att komplettera med ICC-profil.

Skärmen i standardläget direkt ur kartong eller Custom Color kring 70 för att undvika klippning mot vitt ger följande ljusstyrka baserat på Brightness-reglaget:

Brightness

Ljusstyrka

100

247 nits

84

200 nits

75 (förval)

170 nits

48

120 nits

37

100 nits

27

80 nits

0

28 nits

Uniformity Compensation halverar denna ljusstyrka. Custom Color-läget med oförändrat Contrast-reglage ger uppemot 20 procent mer ljusstyrka med taket på 300 nits. Belysningen är flimmerfri.

Då panelen är en IPS-panel, specificerad som AH-IPS, är det i grunden inga problem med olika färgåtergivning över ytan så länge vi sitter rakt framför skärmen. Betraktad från sidan kommer förstås en nästan 90 centimeter bred IPS-panel trots allt få lite skiftningar. Vitbalansen blir då gulare.

För att detta ska inträffa måste vi i princip sitta vid sidan av skärmen. Med andra ord är det inga problem i praktiken för de allra flesta användarna.