Latens och eftersläp

Nu är Dell U3818DW ingen spelskärm utan en allroundskärm som sätter precisionen i färgåtergivningen i fokus. Men det hindrar oss inte från att faktiskt testa med spel. Och ja, det fungerar som för vilken annan 60 Hz-allroundinriktad IPS som helst.

Det innebär att det släpar en hel del i snabba rörelser. För den som är van med en gamingskärm kommer förstås inte detta ses som ett lyft. Fast det går förstås att spela så länge användaren föredrar en viss typ av spel framför andra.

Dell_U3818DW_respons.jpg

Latensen är låg, under 10 ms. Vi dubbelkollar också med HDMI och Leo Bodnar input lag tester som visar att en 1080p/60-signal kommer med en fördröjning från cirka 3 till 19 ms från topp till botten av skärmen, alltså som väntat för 60 Hz där det krävs 1/60-dels sekund att uppdatera skärmen. Skärmen har ett 1:1-skalningsläge för andra signaler och detta är faktiskt lite långsammare och lägger på några millisekunder.

Overdrive-läget ”Fast” för mer släp

Eftersläpen är alltså märkbara och det finns en overdrive-inställning. Denna kan ändras från Normal-läge till Fast-läge och effekten är inte alls skarpare rörelser, utan allt vi ser är tydligare overdrive-skuggor. Till och med text som rullas i webbläsaren blir sämre av Fast-läget. Svarta bokstäver på vit bakgrund blir färgade i rörelse. De flesta lär med andra ord hålla sig till Normal-läget.

Med det sagt går det fortfarande att spela på skärmen. Dell U3818DW är alltså inte så värst mycket värre än någon annan typisk allround-skärm där ute och den goda färgkvaliteten och jämna, uniforma ytan är också en fördel för lugnare och mer atmosfäriska spel.

Skärmen är en fröjd ihop med exempelvis Civilization VI, vilket de flesta skärmar med stor pixelmatris också är. Allt som krävs är bara ett grafikkort som orkar med. Någon Nvidia G-Sync eller AMD Freesync finns inte hos Dell U3818DW.