Funktioner och finesser

Reflexfiltret är matt med en svag och bara nästan märkbar struktur. Det är tämligen typiskt för Dells kontorsskärmar samtidigt som det heller inte är galet tydligt. En del äldre Dell-modeller har en tydlig hinna av ”frostighet” eller ”smörpapper” som rent av kan upplevas glittrig.

Så är inte fallet här. Reflexfiltret är hyfsat effektivt och vi kan se oss själva tecknas vid svart skrivbordsbakgrund då väggen bakom undertecknad är vit.

Dell_U3818DW_reflex.jpg

Bilden ovan visar skärmen lite från sidan och hur reflexen från ett fönster dras ut över hela vänstra överkanten. Denna reflex försvinner helt om vi sitter rakt framför skärmen. Samtidigt hade en annan placering på skärmen kunnat resultera i att reflexen från fönstret dras ut över ytan även när vi sitter rakt framför skärmen.

Högtalare finnes och de är faktiskt helt rimliga och ljudet inte allt för burkigt. Volymen är störande hög från början och även lägsta volymen på en enda procent är ganska högt.

Ljudet är bättre än en klockradio och förvisso bland de bästa skärmhögtalarna vi haft på plats på redaktionen. Användare kan dock fortfarande räkna med att även enklare separata ljudsystem, eller hörlurar för den delen, är ett mer välljudande alternativ.

Panelen är krökt med 2300R

Panelen är böjd och har en krökning på 2300R, det vill säga att krökningen bildar en cirkel med en radie om 2,3 meter. Nivån på krökningen är därför lite mittemellan den typiska nivån. En del spelskärmar har 1800R, alltså en snävare krökning som bildar en tätare cirkel med mindre radie. 3000R-krökningen som ofta förekommer på allroundskärmar ger då det omvända med en mildare och diskretare krökning.

Dell_U3818DW_lampreflex_2.jpg

Som vanligt är krökningen främst en smaksak och en praktisk fråga. Hjärnan vänjer sig i alla fall snabbt vid hur bilden är formad. Det som kan ställa till problem, eller rättare sagt stjälpa eller hjälpa, är då som skrivet hur reflexerna slår i skärmen. Krökt skärm kan minska risken för sidoreflexer från armatur och fönster, men det kan också ”dra ut” och förstärka de reflexer som väl landar på skärmen.

Inbyggd KVM-Switch

USB-ingångarna, inklusive USB Type-C, fungerar som en KVM-switch där det går att knyta en uppströmsport till en bildingång, Displayport eller någon av de två HDMI-kontakterna. Detta gör det möjligt att koppla mus och tangentbord och när vi växlar bildingång växlas även kontrollen över.

Givetvis finns inget för sådana prylar som hårddiskar och liknande. Men det kan spara utrymme på skrivbordet vid två eller fler datorer.

Dell_U3818DW_usb_hubb_meny.jpg

Vi hårdkörde inte denna funktion men kontrollerade vid flera tillfällen att det fungerade och ja, det fungerar. Två datorer kan dela på samma mus och tangentbord via denna switch. Värt att notera är att KVM-switchen inte bryter bildsignalen hårt utan datorn tolkar fortfarande den andra skärmen som ansluten. När vi växlar tillbaka synkar bild och skrivbord om.

Uppströms USB är inte markerad med nummer på baksidan men nummer 1 är närmast bildskärmskontakterna. Se nästa avsnitt för bild på kontakternas placering.